NEZADOVOLJNI VLADINOM POLITIKOM

Seljaci pozivaju na bojkot Dukatovih proizvoda

03.10.2012 u 18:42

Bionic
Reading

Zajednica seljaka Slavonije i Baranje i udruga stručnjaka Živo selo upozorava da će nastavak uvoza poljoprivrednih proizvoda, najviše mlijeka i mesa, rušenje otkupnih cijena mlijeka i zemljišna politika na korist velikih sustava najviše štetiti malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima

Prema riječima Miroslava Kovača iz Živog sela, u posljednjem desetljeću u stalnom je padu broj obiteljskih gospodarstava i stočni fond, za što krivi lošu državnu poljoprivrednu politiku, uvoz i ponašanje velikih sustava, kao i prerađivača.

'Od 2002. godine zatvoreno je oko 60 tisuća obiteljskih gospodarstava, izgubljeno je desetke tisuća mliječnih krava, a posljedica je gubitak najmanje 100 tisuća radnih mjesta', ocijenio je Kovač na današnjoj konferenciji za tisak u Osijeku.

Kovač
tvrdi da Vlada na raspolaganju ima niz zakonski dopuštenih mjera intervencije u poljoprivrednu politiku. Prioritetnim smatra indeksiranje cijena mlijeka kalkuliranjem proizvodne, a ne samo otkupne cijene, dugoročno ugovaranje proizvođača i prerađivača, redovite isporuke prerađivačima, donošenje tržišnog kodeksa ponašanja, stabiliziranje cijena stočne hrane.

Živo selo i Zajednica seljaka SiB Ministarstvu poljoprivrede predložili su 13 takvih mjera, za koje drže da bi kvalitetnije usustavile tržište mlijeka i stočarsku proizvodnju, zakompliciranu proljetnim snižavanjem otkupnih cijena mlijeka.

'Želimo jeftinije mlijeko. Najjeftinije je krave pustiti na pašnjake, a upravo nam to država nije omogućila lošom zemljišnom politikom', rekao je Kovač


Antun Laslo, predsjednik Zajednice seljaka SiB, kaže da je od početka godine iz Hrvatske izvezeno ili zaklano oko 30 tisuća mliječnih krava. Ta udruga od Ministarstva poljoprivrede traži pomoć proizvođačima mlijeka u iznosu od 60 lipa po litri mlijeka zbog šteta od suše na prinosima.

Tajnik te udruge Stanko Zdravčević, francusku mljekarsku kompaniju Lactalis, vlasnika najvećeg domaćeg prerađivača mlijeka Dukata, optužio je da u Hrvatskoj od proizvodnje želi napraviti veliko skladište. 'Zato, molimo građane da u trgovinama ne kupuju Dukatove proizvodnje. Postoje druge velike mljekarske industrije, kao i obiteljska i manja poduzeća, čije proizvode možete kupovati. Pa da vidimo tko je jači', poručio je Zdravčević.

Kritizirali su jučerašnji odlazak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u pogon Vindije, jer smatraju da probleme mljekarstva treba početi rješavati na mjestu proizvodnje, odnosno na farmama. 'Pozivamo ministra da obiđe mliječne farme da mu pokažemo kakve probleme imamo', pozvao je Laslo.