DIONICE UVRŠTENE NA BURZU

Šefovi Dalekovoda najavili agresivno širenje na strana tržišta

26.01.2015 u 14:29

Bionic
Reading

Uprava Dalekovoda na čelu s Paškom Velom najavila je danas prilikom uvrštenja dionica kompanije na Službeno tržište Zagrebačke burze agresivno širenje na inozemna tržišta

Dalekovod se već godinu dana temeljem predstečajne nagodbe nalazi u procesu financijskog restrukturiranja i stabiliziranja poslovnih operacija.

Nakon uspješne dokapitalizacije u kojoj je prikupljeno 210 milijuna kuna svježeg novca, čelni ljudi kompanije očekuju u 2015. i narednim godinama pozitivno operativno poslovanje uz stabilan rast prihoda i dobiti.


'Jedino gdje možemo rasti je inozemstvo. Potpuno ćemo se posvetiti našem core businessu, odnosno izgradnji dalekovoda i trafostanica', istaknuo je Vela.

Procijenjeni prihodi Dalekovoda d.d. za prošlu godinu su oko 700 milijuna kuna, a u slučaju da realizira sve poslove za koje se natječe, u 2015. prihodi će biti veći od 1,2 milijarde kuna.

Pred potpisom je ugovor s norveškim distribucijskim operaterom BKK-om vrijedan osam milijuna eura. U procesu nuđenja su dva projekta u Norveškoj ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, kao i više projekata u Gruziji vrijednih 50 milijuna eura, u Ukrajini vrijednih 40 milijuna eura, dva projekta na Kosovu, više trafostanica i dalekovoda u BiH te više infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj vrijednih 265 milijuna kuna.

Svoj optimizam u daljnje širenje poslovanja na stranim tržištima uprava Dalekovoda temelji i na procjenama da će se do 2030. u prijenosnu mrežu u Europi investirati čak oko 150 milijardi eura.

'Europska prijenosna mreža je zastarjela te nije obnavljana nekoliko desetljeća. Osim toga, veliki rast izgradnje obnovljivih izvora energije te uspostava zajedničkog sustava trgovanja električnom energijom zahtijeva puno jače električne veze između prijenosnih sustava', objasnio je Marko Jurković, član uprave Dalekovoda.

Prošle godine Dalekovod je izdao gotovo 22 milijuna novih dionica i trenutno su sve uvrštene Zagrebačku burzu. Većinski vlasnik je tvrtka Konsolidator koja drži oko 60 posto dionica. Iza nje stoje Vlado Čović i njegova Zagreb Montaža te Fond gospodarske suradnje Nexus