PRELAZAK NA NOVU VALUTU

Šefica Hrvatske udruge banaka otkrila koliko novčanica ćete moći besplatno zamijeniti u eure do kraja 2023.

26.12.2022 u 19:21

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije, direktorica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko rezimirala je neke promjene koje građane čekaju nakon uvođenja eura u svakodnevnom životu i bankovnim transakcijama

Obzirom na puno paralelnih poslova, konverziju depozita, platni promet, jasno je da će prelazak na novu valutu usporiti i rad banaka, rekla je Perko te precizirala: 'Što se tiče samog prelaska, u nekom kraćem vremenu neće raditi kreditne kartice, u nešto dužem vremenu debitne kartice, pa oni koji planiraju transakcije u novogodišnjoj noći trebali bi se opskrbiti gotovinom. Govorimo o satima, ne o danima. Tijekom dana 1. siječnja će se polagano u funkciju internet bankarstvo i platni promet. Već 2. siječnja trebalo bi sve funkcionirati u svim bankama', istaknula je.

Kad je riječ o zamjeni kuna u eure, Perko je rekla kako će se ona obavljati do kraja 2023. 'Dvije su granice za besplatnu zamjenu valute na bankama - vremenska i količinska. Još cijelu godinu 2023. će se još moći bez naknade kune mijenjati u eure. Količinska granica je 100 komada novčanica i 100 komada kovanica. Za više će se naplaćivati naknada ili neće, ovisno o poslovnoj politici banke', rekla je Perko.

Kune - ilustracija Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Što se tiče kredita, oni će se automatikom preračunavati iz kuna u eure. Kad je riječ o pitanju kamatnih stopa, Perko kaže kako se od Nove godine se ništa značajno neće dogoditi. 'Rast kamatnih stopa traje već duže vrijeme, izgledno je da će se on i nastaviti. Ne očekujemo da će se potražnja za kreditima smanjiti', zaključila je šefica HUB-a.