renato radić za tportal

Šef Prima namještaja: 'Bez ove tri mjere Vlada ne može spasiti gospodarstvo. Ljudima treba vratiti optimizam, sve je bolje od dugotrajne krize'

30.03.2020 u 20:56

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u nedjelju je poručila Vladi kako se hitno mora donijeti 13 prioritetnih mjera kojima će se pokušati spasiti hrvatsko gospodarstvo, teško pogođeno pandemijom koronavirusa. Vlada je prilikom predstavljanja mjera za spas gospodarstva ugroženim poduzetnicima obećala isplatu minimalne plaće za radnike, dok bi se doprinosi i ostala davanja plaćala uz odgodu i na rate jednom kada kriza prođe. To nije oduševilo poduzetnike, kojima su prihodi potonuli ili ih uopće ne ostvaruju te kojima je otpis doprinosa jedina šansa da zaustave masovna otpuštanja

Jedan od takvih je i Renato Radić, šef Prima namještaja, tvrtke koja se bavi proizvodnjom i prodajom te zapošljava oko 2000 ljudi, a za tportal kaže da mu je poslovanje od dolaska koronavirusa u 'hibernaciji'.

'Sada je važno zadržati optimizam kako između poslodavaca i zaposlenika tako i između poslodavaca i Vlade. Vlada mora biti svjesna toga da će ih manje koštati kratkotrajan otpis doprinosa nego da upadnemo u dugotrajnu krizu kakvu smo već imali. Ljudi moraju biti svjesni toga da niti jedan poduzetnik nije gradio firmu da bi otpuštao ljude, to je svima krajnja mjera i uz Vladine mjere to se može izbjeći, pa ćemo imati puno kraći oporavak', kaže Radić za tportal.

Prema njegovim riječima, tri mjere su ključne, počevši od neto plaće bez doprinosa.

'To je obavezno, ta mi mjera garantira da mogu zadržati ljude. Neke manje tvrtke još se i mogu snalaziti, poslati ljude na burzu pa ih zaposliti kad prorade, ali većim tvrtkama to je nemoguće', kaže Radić i prelazi na drugu mjeru:

Ukidanje svih parafiskalnih naknada, poput spomeničke rente, komunalne naknade, vodne naknade, naknade za korištenje ljetne terase, takse na tvrtku i drugih obveznih nameta.

'To treba pojačati i odgodom plaćanja najmova, pa i kod privatnika. U situaciji smo da nemamo nikakvih prihoda, pa ne možemo imati ni rashode', kaže Radić i prelazi na treću mjeru:

Moratorij na kreditne obveze i leasinge. 'Bilo bi idealno da se takve obveze zamrznu na godinu dana i da se uvede nekoliko dodatnih mjera za potrebe likvidnosti. To je ključno da poduzetnici dobiju sigurnost da će zadržati poduzeća i da neće morati otpuštati zaposlenike u koje su ulagali', poručio je Radić.

  • +8
Renato Radić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca ranije su naglasili da je stanje na terenu doista alarmantno jer je jako puno malih i srednjih poduzetnika ostalo bez prihoda te ne znaju odakle će isplatiti plaće. Velik broj njih ne zna kako će preživjeti travanj, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako će epidemija koronavirusa trajati sve do lipnja.

Osim tri mjere koje nam je nabrojio Radić i koje su zaista fundamentalne, u HUP-u su predložili niz drugih mjera kojima bi se ublažio početni udar krize, ali i ubrzao oporavak. Među ostalim traže ukidanje svih ostalih poreza i naknada za koncesije za vrijeme trajanja krize, smanjenje stopa poreza na dobit, odgodu plaćanja predujma poreza na dobit, refinanciranje kredita, obustavu ovrha te proglašenje više sile.

Vlada je, podsjetimo, u petak održala sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća, nakon koje je premijer Andrej Plenković poručio kako će ovog tjedna predstaviti nove mjere za spas privrede. Plenković nije bio posebno rječit po tom pitanju, već je samo rekao kako će zadnju riječ imati zdravstvena struka jer je Vladi prioritet očuvanje zdravlja svih građana.