PORUKA ZELENIMA

Šef HEP-a: O tom - potom o štetnosti Omble i Plomina

27.06.2012 u 14:34

Bionic
Reading

U iduće četiri godine HEP će investirati 19 milijardi kuna a od toga će 4,2 milijarde kuna otići na izgradnju kapitalnih objekata, najavio je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević na današnjoj konferenciji o domaćem elektroenergetskom sustavu u organizaciji magazina Banke i UNDP-a

Projekti HE Ombla i Plomin 3 su gotovi i HEP je spreman za njihovu izgradnju, istaknuo je Koračević. Do kraja srpnja bit će, kazao je, gotova nova studija utjecaja na okoliš za Omblu koja će još jednom preispitati zaključke stare studije

'Mogu reći da su već sada svi ključni elementi potvrđeni', rekao je Koračević odbacujući spekulacije kako je Ombla neisplativ projekt. Nova hidroelektrana, tvrdi, vratit će uloženo za 13,5 godina

Ističe kako je Ombla prošla već četiri-pet raznih međunarodnih kontrola i kako je hrabro tvrditi da je riječ o ekološki štetnom projektu.

'O njezinoj štetnosti o tom – potom. Važno je istaknuti kako će ona zaštiti izvor pitke vode za Dubrovnik', naglasio je Koračević.

Poručio je kako će HEP učiniti sve da poboljša dijalog s udrugama za zaštitu okoliša i da će se inzistirati na najboljim tehnološkim rješenjima i na Ombli i u dogradnji termoelektrane Plomin.

Najavio je kako će danas Vladi biti prezentiran plan restrukturiranja HEP-a do 2016. godine. Uz izgradnju novih proizvodnih objekata, ulaganje u prijenosnu i distributivnu mrežu taj plan predviđa snažan iskorak HEP-a na strana tržišta, ali i smanjenja broja zaposlenih.

'Napravit ćemo decentralizaciju na regije. Promjena organizacije smanjit će broj rukovoditelja za 300-tinjak', najavio je Koračević.

Višak zaposlenih u HEP-u rješavat će se odlaskom u mirovinu, dokupom staža, izdvajanjem sporednih djelatnosti u zasebnu tvrtku, a manji dio bit će proglašen tehnološkim viškom. Točan broj prekobrojnih Koračević nije htio otkriti.