PROTIVNIK DRAGHIJEVIH MJERA

Šef Bundesbanka: Ovo nije trebalo ECB-u

13.03.2015 u 09:27

Bionic
Reading

Predsjednik njemačke središnje banke (Bundesbank) Jens Weidmann izjavio je da veliki program kvantitativnog popuštanja koji je uvela Europska središnja banka (ECB) nije bio potreban za sprečavanje deflacije, piše Reuters

Šef Bundesbanka, inače protivnik ECB-ovog programa kvantitativnog popuštanja koji za cilj ima oživljavanje europskog gospodarstva, na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare Bundesbanke kazao je kako nije bilo neophodno dalje olabaviti monetarnu politiku kroz kupovinu obveznica za 1,1 milijardu eura, javlja Reuters.

'Ako se države članice naviknu na takve financijske uvjete, to bi moglo dovesti do smanjivanja njihove motivacije za daljnje konsolidiranje i reforme', rekao je Weidmann.

Govoreći o Grčkoj, Weidmann je kazao kako vlade i parlamenti moraju odlučiti hoće li biti spremni dodatno povećati svoju izloženost Grčkoj i pokriti njene financijske potrebe.

Weidmann je predstavio i poslovne rezultate Bundesbanke za 2014. Dobit njemačke središnje banke je lani pala s 4,59 milijardi eura koliko je iznosila 2013. na 2,95 milijardi eura zbog nižih prihoda od kamata.

Program kvantitativnog popuštanja (QE) podrazumijeva kupnju državnih obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno. Kupnja je započela u ponedjeljak i trajat će do kraja rujna 2016, a po potrebi i dulje. Ovim mjerama će ukupna vrijednost programa premašiti tisuću milijardi eura.