USPJEŠNE PRIČE HAMAG-BICRO-a

SecureVision - sprječavanje kibernetičih prijevara

18.05.2018 u 13:04

Bionic
Reading

U današnje doba, kada je tempo života sve brži i kada potrošači žele uštedjeti na vremenu i troškovima, sve je više onih koji koriste usluge mobilnog bankarstva

Paralelno s ovim trendom, javlja se i sve veća izloženost informacijskih tehnologija zlonamjernim aktivnostima raznih interesnih skupina ili pojedinaca. Kao posljedica toga, sve je veća potreba za unaprjeđenjem kibernetičke sigurnosti te mnoge tvrtke rade na razvoju rješenja koje će tu sigurnost unaprijediti. Jedna od hrvatskih tvrtki koja radi na takvim sofisticiranim rješenjima je Microblink d.o.o. Radi se o hrvatskoj visoko-tehnološkoj tvrtki koja je osnovana 2013. godine, a bavi se razvojem B2B softverskih rješenja koja se temelje na tehnologiji računalnog vida, ponajprije za financijsku, ali i za druge industrije. Microblinkova tehnologija ugrađuje se u mobilne aplikacije te korisnicima istih omogućuje da umjesto utipkavanjem, podatke unose usmjeravanjem kamere mobitela prema podacima koji se žele unijeti. Npr. kod plaćanja samo usmjerite telefon prema uplatnici i Microblinkova će tehnologija u manje od sekunde pročitati sve bitne podatke i time izbjeći ručni unos. Kako bi tvrtka razvila najmodernija tehnološka rješenja te odgovorila na potrebe tržišta, ulaže znatna sredstva u istraživanje i razvoj.

Jedan od zadnjih projekata tvrtke Microblink je SecureVision, rješenje za naprednu identifikaciju korisnika na daljinu korištenjem mobilnog telefona, odnosno čitanjem službenih identifikacijskih dokumenata i platnih kartica kamerom mobitela. Istraživanje i razvoj temeljit će se na primjeni dubokih neuronskih mreža za nove metode prepoznavanja autentičnosti i kvalitetnije čitanje dokumenata. Ovaj put je tvrtka sredstva za istraživanje i razvoj osigurala iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, uspješno se prijavivši na Javni poziv 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja' (IRI). U suradnji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dodijeljena su im bespovratna sredstva u iznosu 4.777.929,79 HRK. Ukupna vrijednost projekta tvrtke iznosi: 7.907.073,56 HRK.

'Poznato je da efekti uspješnih inovativnih projekata, snažno utječu na gospodarski rast, konkurentnost te na inovacijski kapacitet države. Stoga nam je posebno zadovoljstvo surađivati s tvrtkom Microblink čiji tim za istraživanje i razvoj radi na naprednim neuronskim mrežama te razvija vrhunsku tehnologiju za mobilne aplikacije koja štedi vrijeme korisnicima i unaprjeđuje poslovne procese. Ovim putem želimo potaknuti sve druge poduzetnike da se odvaže i zatraže financijska sredstva koja su im na raspolaganju. Inače, prijave za IRI su premašile sva očekivanja, pristiglo je 155 prijava s traženim iznosom od 2,4 milijarde kuna', izjavio je Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.

'Microblink je u fazi provedbe dva projekta financirana sredstvima EU fondova te smo zadovoljni dosadašnjom podrškom i vođenjem od strane HAMAG-BICRO-a. Bez sredstava dobivenih kroz IRI bilo bi gotovo nemoguće provesti tako zahtjevan istraživačko-razvojni projekt koji će nam pomoći u još boljem pozicioniranju na globalnom tržištu i stvaranju znatne konkurentske prednosti.

Izrada promotivnog materijala sufinancirana je sredstvima tehničke pomoći iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' Europskog fonda za regionalni razvoj.

Moramo reći da praćenje projekta zahtjeva određeno vrijeme i administrativne resurse te se za to treba ozbiljno i dobro pripremiti. Sigurni smo da ćemo uz nastavak dobre suradnje s HAMAG-BICRO-om ostvariti predviđene ciljeve i komercijalizirati nove proizvode u području kibernetičke sigurnosti te zaposliti veći broj mladih stručnjaka', istaknuo je Damir Sabol, predsjednik Uprave Microblinka.

HAMAG-BICRO trenutno u provedbi ima 1771 sklopljena ugovora, s ukupnim ugovorenim iznosom bespovratnih sredstava više od 2,2 milijarde kuna, ukupne vrijednosti projekata više od 5,7 milijardi kuna. Također, prema Indikativnom godišnjem planu Poziva na dostavu projektnih prijedloga sufinanciranih iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. – 2020. do kraja 2018. godine najavljeno je još 14 novih Poziva, a od toga samo za inovacije kroz 5 Poziva predviđeno je 1,5 milijardi kuna.