zaštita konkurentnosti

Scholz: 'Njemačka ne može kompanijama unedogled subvencionirati energiju'

23.05.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Njemačka si ne može priuštiti da industriji unedogled subvencionira energiju, upozorio je kancelar Olaf Scholz, otklonivši poziv udruge industrijskih tvrtki da zaštiti njihovu konkurentost i zajamči im pomoć na dulji rok

„Industrija ne može vječno dobivati subvencije. To ne funkcionira ni u jednoj zemlji, pa ne bi funkcioniralo ni kod nas", poručio je Scholz u ponedjeljak s gospodarske konferencije u Berlinu. "Moramo se pobrinuti da imamo jeftine proizvodne kapacitete (...)", ustvrdio je kancelar.

Plan ministra gospodarstva Roberta Habecka o uvođenju subvencionirane cijene od šest centi po kilovatsatu (kWh) do kraja desetljeća naišao je na kritike ministra financija Christiana Lindnera, koji poručuje da proračun to ne dopušta. Prije gotovo tjedan dana udruženje njemačke industrije (BDI) pozvalo je vladu da kompanijama na dulji rok osigura zaštitu od visokih cijena energije, upozoravajući na prijetnju konkurentnosti.

"BDI od vlade očekuje da brzo osmisli plan koji jamči sigurnu opskrbu energijom na dulji rok, po međunarodno konkurentnim cijenama", poručili su iz udruženja. Uz ubrzano širenje obnovljivih izvora energije i zelene infrastrukture, potrebna su i dugoročna rješenja kako bi električna energija postala privlačnija tvrtkama i građanima, što bi potaknulo transformaciju, naglasili su.

Vlada bi po njima trebala osigurati i dodatnu kratkoročnu pomoć kompanijama koje su se zbog poskupljenja struje našle u financijskim problemima ili ih mogu očekivati u budućnosti. Postojeće subvencije za nove tehnologije trebalo bi proširiti i pojednostaviti, a njihovo financiranje ne bi smjelo slijediti načelo međusobnog subvencioniranja industrijskih sektora, istaknuo je BDI.