SASTANAK OPEC-A

Saudijci i Iranci bi smanjili proizvodnju nafte, evo što to znači za nas

26.09.2016 u 14:53

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošlog tjedna porasle, dok će ovoga tjedna na njihov smjer najviše utjecati ishod razgovora najvećih svjetskih proizvođača crnog zlata u Alžiru. Članice i nečlanice OPEC-a – Organizacije zemalja izvoznica nafte - trebale bi se naime u Alžiru dogovoriti oko smanjenja proizvodnje sirove nafte kako bi joj podigle cijene

Rast cijena nafte ide na ruku velikim proizvođačima: Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Iranu i SAD-u, no mogao bi nagristi gospodarski rast u zemljama koje ovise o uvozu nafte – poput Hrvatske.

'Rast cijena nafte ne bi ugrozio naš gospodarski rast, ali bi ga smanjio. Naši pozitivni trendovi, poput izvoza i rasta proizvodnje, traju još od 2014. Rastemo već dosta dugo, iako se to ne čini tako. Sada smo u pozitivnoj spirali', rekao je za tportal šef OTP Investa Darko Brborović.

Prema njegovom tumačenju, razine od 60-70 dolara po barelu ne bi imale prevelik utjecaj na naš gospodarski rast, no skok na razine više od sto dolara po barelu mogao bi već biti opasniji.

'Nisam optimist
i ne vjerujem da će se članice OPEC-a dogovoriti na sastanku', zaključio je.

Nema većeg problema od skupe nafte

Da je skupa nafta velik problem za otvorenu hrvatsku ekonomiju, potvrđuje tportalu i Milan Vrdoljak, vlasnik jedne od najvećih domaćih prijevozničkih kompanija Ricardo.

'Ako poskupi nafta, naravno da će poskupiti naše usluge, a time i sve ostale usluge. Za nas nema ništa dobrog u tome da poskupi nafta, barem dok je ne otkrijemo u Hrvatskoj', poručio je Vrdoljak.

'Rast cijene sirove nafte i dalje je vrlo ograničen, sve dok ne bude jasnih znakova da slijedi smanjenje proizvodnje. Eventualni dogovor u Alžiru pogodovat će špekulativnim kupcima radi mogućeg kratkotrajnog rasta cijene do 50 dolara za barel, a u suprotnom bi Brent nafta mogla pasti ispod postojeće razine između 45 i 50 dolara za barel, koliko se trgovalo tijekom ovog kvartala, odnosno na 40 dolara za barel', poručuje Ole Hansen, glavni analitičar za robna tržišta u Saxo banci.

Podršku cijenama nafte u proteklim tjednima pružale su i vijesti o mogućem sporazumu članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nečlanica tog kartela o zamrzavanju proizvodnje kako bi se stabilizirale cijene.

Saudijska Arabija i Iran nisu se dogovorili

Međutim, dobar dio tih dobitaka izgubljen je u petak, kada su cijene nafte potonule gotovo četiri posto nakon vijesti da Saudijska Arabija i Iran nisu postigli gotovo nikakav napredak u pokušaju preliminarnog dogovora o smanjenju proizvodnje uoči sastanka u Alžiru od 26. do 28. rujna. Sastanak u Alžiru predstavljat će drugi pokušaj dogovora o zamrzavanju proizvodnje, nakon što je prvi u svibnju propao.

Analitičari smatraju da su male šanse za postizanje dogovora i upozoravaju na podatke po kojima ključne članice OPEC-a, Saudijska Arabija i Iran, drže proizvodnju na visokim razinama kako bi obranile svoj udio na tržištu.

Proizvodnja Rusije, koja nije članica OPEC-a, također je prošloga tjedna dosegnula rekordne razine.