HITNA PROCEDURA

Šaroliko zastupničko društvo uputilo izmjene Zakona o HNB-u

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 27.04.2016 17:33
  • Objavljeno 27.04.2016 u 17:33
HNB

HNB

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Skupina od 45 zastupnika iz vladajućih stranaka, ali i oporbe, uputila je u srijedu u hitnu saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci kojim bi se državnoj reviziji omogućilo da jednom godišnje revidira financijska izvješća i ukupno poslovanje HNB-a, Saboru da raspravlja i glasuje o godišnjim izvješćima središnje banke, a trajanje funkcije guvernera i viceguvernera ograničilo bi se na najviše dva uzastopna mandata

Predložene zakonske izmjene potpisalo je 45 zastupnika iz čak devet stranaka te sedam manjinskih i nezavisnih zastupnika, a u dosad neviđenoj 'mješavini' su 10 zastupnika HDZ-a, 13 Mostovaca, po dvoje zastupnika HDSSB-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a, Miodrag Demo (BM 365), reformist Radimir Čačić i SDSS-ov Mile Horvat, nezavisni Stipe Petrina i Gordana Rusak te zastupnici nacionalnih manjina Šandor Juhas, Ermina Lekaj Prljaskaj, Vladimir Bilek i Mirko Rašković

Zakon je u ime predlagatelja potpisao Mostov Ivan Kovačić, a u Saboru će ga predstavljati Ivan Lovrinović (Most) i Goran Marić (HDZ).

Predlagatelji tvrde da je u većini zemalja EU državnim revizorima omogućeno da revidiraju poslovanje i izvješća središnjih banaka, što u Hrvatskoj nije predviđeno zakonom. 'Zbog onemogućavanja Državnom uredu za reviziju da revidira financijska izvješća i poslovanje HNB-a u javnosti se stvorila visoka razina nepovjerenja u transparentnost rada i poslovanja HNB-a', navode predlagatelji.

Upozoravaju i na 'proizvoljno i pogrešno tumačenje regulative EU-a', zbog čega je, kažu, nekoliko puta bespotrebno odgođeno glasovanje o izvješću HNB-a za 2014.

Podsjećaju da važeći zakon propisuje da mandat guvernera i viceguvernera traje šest godina bez ograničenja, što im omogućuje 'doživotni mandat', a to je, kažu, nepoznata praksa, ne samo u EU, nego i u svijetu. 'Tako, na primjer, jedan viceguverner HNB-a obavlja tu dužnost već 25 godina, a više njih su u trećem mandatu kao viceguverneri i članovi Savjeta HNB-a', navode predlagatelji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!