M SAN O KONZULTANTU

'Sanadera smo uzeli zbog nedostatka informacija'

12.09.2011 u 07:57

Bionic
Reading

Nakon što je bivši premijer Sanader završio u pritvoru razotkrivene su njegove brojne vještine, a posljednja u nizu predstavlja ga kao stručnjaka za informacijske tehnologije. Jutarnji list otkrio je da je tvrtka Alia savjetovanje Ive Sanadera bila angažirana za konzultantske usluge u nekoliko kompanija, među kojima je i M San grupa, najveća IT tvrtka u regiji, za koju kuloari već godinama bruje da svoj uspjeh duguje političkim vezama.

Prema pisanju Jutarnjeg, suradnja bivšeg premijera i M San grupe Stipe Matića trajala je od prosinca 2009. do rujna 2010. i tijekom tog perioda isplaćeno mu je ukupno 300.000 eura, i to preko triju podružnica grupe u Srbiji, BiH i Makedoniji.

Iz M Sana su nam potvrdili angažiranje konzultanta Ive Sanadera: 'Uobičajeno je svugdje u svijetu da se realiziraju takve suradnje, naročito u tvrtkama koje su fokusirane na vanjska tržišta'. Na naš upit je li ih Sanader konzultirao i u vremenima dok je bio premijer, odgovaraju negativno.

Zamoljeni da nam pojasne na kojim im je projektima bio potreban, i jesu li oni realizirani, iz M Sana poručuju: 'Angažirali smo ga za sve konzultantske usluge koje nismo mogli sami obaviti zbog nedostatka informacija ili znanja, a od koristi su za uspješno poslovanje tvrtke'.

Ekonomski analitičar Ante Babić u razgovoru za tportal kaže da je u svijetu uobičajeno da se bivši političari angažiraju kao savjetnici, najčešće u financijskim institucijama i drugim velikim kompanijama, ali je običaj da se to objavi javno prije nego što taj političar iskoristi svoje kontakte kako bi pomogao korporaciji.

'Čudno je da se za Sanaderov angažman nije znalo, on se ne smije sramiti ako može kapitalizirati svoje znanje. Osim toga, ugovori s konzultantima obično su dugoročni, a ovaj je sklopljen na manje od godinu dana i Sanadera se 'seljakalo' kroz tri M Sanove firme. Ovo je naplata nečega što se zbilo ranije, financijsko-forenzički vidi se da ga plaćali iz one podružnice koja je u određenom trenutku imala dovoljno sredstava za taj teret', komentirao je Ante Babić za tportal Sanaderovu konzultantsku karijeru u M Sanu.

M San grupa u vlasništvu je više nego samozatajnog poduzetnika Stipe Matića: u arhivi Cropixovog foto-servisa uspjeli smo pronaći samo tri fotografije vlasnika najjače IT tvrtke u regiji. Od toga je na dvije u društvu Ive Sanadera. Medijski mnogo eksponiraniji je zamjenik predsjednika nadzornog odbora M San-a, Damir Krstičević, umirovljeni general i premijerkin savjetnik za braniteljska pitanja. Promatrani u tom kontekstu, ugovori s konzultantom Sanaderom u najmanju ruku su potvrda snažnih političkih veza M Sana.

Prošle je godine M San grupa imala 1,8 milijardi kuna prihoda i 23 milijuna kuna dobiti. Poslovni uzlet Matićeva tvrtka doživljava 1999. kada isporučuje MORH-u informatičku opremu za Svjetske vojne igre. Nižu se unosni poslovi za ministarstva, Zagrebački holding i državne tvrtke HŽ, HEP, Hrvatske pošte itd.Nekoliko čelnika tvrtki iz IT branše s kojima smo razgovarali tvrdi da M San ima svoje ljude u politici koji ih guraju na natječajima, no nitko od njih to nije spreman izreći javno, jer je velik broj njih koji žive od preprodaje računalne opreme najvećeg distributera - M Sana.

I za kraj, nije nezanimljva niti činjenica da je i Matićev prijatelj i zemljak Zvonko Biljecki, vlasnik Geofota koji također uspješno posluje s državom, prošle godine osjetio potrebu za konzultantskim uslugama Ive Sanadera. No Biljecki, čija tvrtka ostvaruje odlične rezultate i na stranim tržištima, raskinuo je ugovor sa Sanaderom već za nekoliko mjeseci, a Globusu je izjavio da mu je taj aranžman donio više štete nego koristi.