SJEDNICA VLADE

Sanader: 'Svi smo pobjednici'

Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongracic

'Svi smo pobjednici, i sindikati i Vlada jer smo partnerskim odnosom došli do kompromisnog rješenja', komentirao je premijer Sanader sporazum Vlade i sindikata javnih službi na početku današnje sjednice Vlade

Premijer je iskazao zadovoljstvo postignutim sporazumom te se posebno osvrnuo na dijelove sporazuma koji se tiču predstojeće reforme javnog sektora.

'Dogovorili smo smjernice za nacionalnu politiku plaća', rekao je Sanader apelirajući da se i poslodavci uključe u njeno provođenje. Dogovorena je i izrada registra zaposlenih u javnom sektoru koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine. Dogovoreno je da će uz Vladu i sindikati sudjelovati u reformi javnog sektora, te će se pristupiti analizi kolektivnih ugovora u javnim službama.

'Ovim sporazumom postignuta su dva osnovna cilja: prvo, da se zaštite ljudi na koje se odnosi sporazum i drugo da se zaštite javne financije', zaključio je Sanader.


Premijer tvrdi da postizanje sporazuma nema veze sa nadolazećim lokalnim izborima 'jer uvijek je dobro napraviti dobru stvar, bez obzira u koje vrijeme. Niti jedna Vlada ne smije izbjeći ostvariti cilj da ne plati adekvatno ljude koji rade u obrazovanju, zdravstvu, školstvu i kulturi.'

Pohvalio je sindikate koji su sudjelovali na pregovorima što su 'prepoznali činjenicu da sustav javnih financija mora biti održiv'.

Sanader je istaknuo kako je i vlada predsjednika Obame uložila više od 100 milijardi kuna (preračunato) u obrazovanje, te je ponovio kako Hrvatska i u kriznim vremenima mora ulagati u obrazovanje kako bi postali 'društvo znanja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi