KREDITNI REJTING BB

S&P revidirao izglede Zagrebačkoj banci u stabilne

23.12.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Agencija Standard & Poor's (S&P) revidirala je izglede Zagrebačke banke iz negativnih u stabilne te potvrdila ocjenu kreditnog rejtinga BB, što je u skladu s rejtingom Hrvatske, izvijestila je Zagrebačka banka u petak

U izvješću S&P-a se navodi kako se uvjeti poslovanja hrvatskih banaka popravljaju zbog očekivanog gospodarskog oporavka i postupne fiskalne prilagodbe. Dodaju kako će se zbog gospodarskog oporavka u Hrvatskoj, odnosno rasta BDP-a, smanjenja poreza i duga građana te rasta osobnog dohotka građana, poboljšati ekonomsko okruženje u kojem banke posluju, prenosi se u priopćenju Zagrebačke banke.

'Iz tog razloga revidirana je i procjena rizika za hrvatske banke s 8 na 7, prema BICRA metodologiji (Banking Industry Country Risk Assessment)', kaže se u priopćenju.

S&P ocjenjuje da je tržišna pozicija Zagrebačke banke snažna te da je Zaba vodeća banka na hrvatskom tržištu po udjelu u kreditima i depozitima. Svoju procjenu S&P temelji na visokoj likvidnosti banke te stabilnom omjeru financiranja u usporedbi s drugim bankama na globalnom tržištu, kažu u Zagrebačkoj banci.