PRIHVATI LI PLAN

S&P će Grčku proglasiti insolventnom

04.07.2011 u 11:31

Bionic
Reading

Grčko prihvaćanje francuskog plana o reprogramiranju dugova vjerojatno bi se klasificiralo kao insolventnost, upozorila je u ponedjeljak agencija Standard & Poor's

'Smatramo da bi po našim kriterijima obje opcije financiranja opisane u prijedlogu francuskih banaka vjerojatno bile klasificirane kao insolventnost', stoji u priopćenju agencije.

Francuske banke, veliki grčki kreditori, predložile su dobrovoljnu zamjenu dijela dospjelih grčkih obveznica za nove, ali pod drugačijim uvjetima.

S&P je prošli mjesec snizio grčki rejting s B na CCC na temelju ocjene da bi se svaki oblik restrukturiranja grčkog duga de facto svodio na insolventnost.

Europski političari i bankari izrazili su prošli tjedan uvjerenje da francuski prijedlog ne bi automatski bio proglašen grčkom insolventnošću, ali je agencija Standard & Poor's istaknula da bi uključivao gubitke za vlasnike obveznica, što znači da bi Grčkoj najvjerojatnije priskrbio rejting 'selektivne insolventnosti'.

Grčku čeka težak tjedan, uključujući početak programa privatizacije državne imovine i reforme poreznog sustava, kojima su Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) uvjetovali isplatu nove tranše kredita ukupne vrijednosti 110 milijardi dolara.

Predsjednik vijeća ministara financija eurozone (eurogrupa) Jean-Claude Juncker kazao je da će Grčka izgubiti suverenitet i radna mjesta kako bi ispunila zadane uvjete.

'Grčki suverenitet bit će u velikoj mjeri ograničen', kazao je Juncker u nedjeljnom intervjuu za njemački tjednik Focus. U Atenu će krenuti timovi stručnjaka iz cijele eurozone, dodao je.

'Grke se ne smije vrijeđati, ali im treba pomoći. Rekli su da su spremni prihvatiti savjete stručnjaka iz eurozone', istaknuo je čelnik eurogrupe.