zdravko marić:

'S ovim rezultatima možemo izdignuta čela prema investitorima'

03.11.2017 u 09:02

Bionic
Reading

Vlada je prihvatila rebalans ovogodišnjeg proračuna, čiji je deficit za 2,5 milijarde kuna manji nego što je bilo planirano. Uštede su preraspoređene - najviše će dobiti zdravstvo, čak milijardu kuna. Saboru je poslan i prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu, koji predviđa prihode od 129 milijardi te rashode od 133 milijarde i 300 milijuna kuna, a temelje se na procjeni gospodarskog rasta od 2,8 posto

U radijskoj emisiji 'U mreži Prvog' ministar financija Zdravko Marić komentirao je rebalans, osvrćući se, među ostalim, i na dugove u zdravstvu. Ministar Marić istaknuo je kako je jedna od najboljih poruka samog rebalansa je da je 2,5 milijardi manji u odnosu na originalni plan. 

'To je zaista dobar rezultat i nešto čim i prema domaćoj i prema međunarodnoj investicijskoj javnosti možemo ići uzdignuta čela. Drugu godinu za redom pokazali smo da znamo odgovorno upravljati  javnim financijama. Činimo ono što smatramo da je dobro, a to je realno, oprezno, konzervativno planiranje i činjenje svega što je u našoj moći da rezultati budu bolji i to se upravo sada i pokazuje', rekao je ministar Marić.

Na komentar da je bilo podbačaja u iskorištavanju sredstava iz fondova Europske unije, ministar je rekao kako ministarstva i pojedini korisnici tog novca uvijek pokušavaju što je moguće više iskoristiti no mora se znati da su ti procesi komplicirani i kompleksni.

Važno je da nije riječ o izgubljenom novcu i da su za deficit neutralni podaci. Na pitanje što zapinje s privatizacijom državne imovine, Marić je rekao kako je njihov plan ove godine bio uprihoditi 1,4 milijarde kuna.

'Lani smo uprihodili nešto više od 700 milijuna kuna. Ove godine uprihodili smo oko 300 milijuna kuna a od planiranih 1,4 milijarde. Imamo još dva mjeseca, međutim u rebalansu smo korigirali taj iznos na 800 milijuna', rekao je Marić. Naglasio je kako aktivaciju državne imovine uz gospodarski rast i fiskalnu konsolidaciju, drži jednim od tri integralna stupa za smanjivanje javnog duga.

  • +23
Sva lica Zdravka Marića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić