KAKO ZBRINUTI VIŠAK RADNIKA?

S ministrom o budućnosti Brodosplita

17.03.2013 u 17:13

Bionic
Reading

Uprava Brodosplita, koji je odnedavno u vlasništvu samoborskog DIV-a, najavila je za 19. ožujka sastanak s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom, te predstavnicima sindikata Brodosplita na kojem će se raspravljati, kako navodi u današnjem priopćenju, o načinu zbrinjavanja zaposlenika splitskog brodogradilišta u procesu njegova restrukturiranja

'DIV je pokrenuo nove pregovore s Ministarstvom gospodarstva i čelnicima sindikata oko novih otpremnina koje će štititi socijalnu osjetljivost svih zaposlenika te je na inicijativu DIV grupe u utorak, 19. ožujka 2013. godine u 16 sati zakazan sastanak u Ministarstvu gospodarstva RH u prisustvu ministra Ivana Vrdoljaka', priopćio je danas odjel za odnose s javnošću Brodosplita.

Navodi se da su teme ovog sastanka ponude oblika i načina zbrinjavanja zaposlenika u sustavu Brodosplit, koje je nužno provesti u procesu restrukturiranja, te ostala pitanja iz domene radnih odnosa i prava radnika.

'Programom restrukturiranja splitskog brodogradilišta DIV se obvezao provesti zbrinjavanje viška zaposlenih na zadovoljstvo prije svega radnika, potom sindikata, države i nove Uprave. Upravo zato u Brodosplitu se provodi analiza stanja i anketa kako bi se doznalo što radnici misle o otpremninama', kaže se u priopćenju.

'U međuvremenu, sindikati su mimo kolektivnog ugovora kojeg su potpisali s Vladom zatražili otpremnine kao i u brodogradilištu Kraljevica (6.400 kuna po godini radnog staža), prikrivajući novim zahtjevima svoje katastrofalno pregovaranje, zbunjujući i lažući radnike', stoji u priopćenju.

'Naši prikupljeni podaci nedvojbeno otkrivaju da trećina ispitanih radnika, a do sada ih se ispitalo više od 20 posto, podržava tzv. prijedlog sindikalnih otpremnina, a čak dvije trećine radnika podržava model zbrinjavanja koje nudi DIV. DIV-ov prijedlog su veće i jednake otpremnine ali za sve radnike, model efikasniji i prihvatljiviji nego u brodogradilištu Kraljevica', ističe se u priopćenju iz Brodosplita.