OTKAZ ZA SKORO PETINU LJUDI

RWE ukida 6.750 radnih mjesta u Europi

14.11.2013 u 14:53

Bionic
Reading

Njemački energodistributer RWE planira ukinuti 6.750 radnih mjesta u Europi od 2014. do 2016. i srezati troškove za dodatnih milijardu eura kako bi amortizirao utjecaj nižih veleprodajnih cijena energije i povećanih kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Kompanija je najavila otkaze u pismu dioničarima, navodi danas BBC.

Ako se uzmu u obzir i ranije najavljeni otkazi, to znači da RWE namjerava otpustiti ukupno 18 posto radne snage.

"Znatno ćemo intenzivirati naše mjere povećanja efikasnosti. Do 2017. to će rezultirati uštedom dodatnih milijardu eura", ističe izvršni direktor Peter Terium.

RWE u idućoj godini očekuje nižu dobit prije poreza nego u 2013., prognozirajući da će se kretati između 7,6 i 8,1 milijardu eura, u usporedbi s ovogodišnjih oko devet milijardi.

U odvojenom je izvješću kompanija izvijestila da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila "više-manje stabilnu" operativnu dobit od 4,6 milijardi eura. Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) također je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani i iznosila je 6,7 milijardi eura.

Prihodi su blago porasli, za četiri posto, na 39,9 milijardi eura, ponajprije zahvaljujući povećanoj prodaji plina zbog vremenskih prilika, navodi se u priopćenju.

Pritom u RWE-u napominju da je stabilan rezultat na godišnjoj razini "isključivo rezultat jednokratnog faktora uspješne revizije ugovora s Gazpromom o opskrbi plinom".

Kompanija je tako povećala prodaju plina za 16 posto dok je prodaja električne energije smanjena za četiri posto na godišnjoj razini.