netočne prognoze?

Ruski ministar optimističan glede gospodarstva: 'Inflacija će kod nas biti znatno niža nego što se mislilo'

17.06.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Podaci iz ruskog gospodarstva ulijevaju 'određeni optimizam', izjavio je u petak ministar gospodarstva, ublaživši prognozu pada BDP-a pod pritiskom sankcija, dok čelnik Sberbanka upozorava da će banke godinu vjerojatno zaključiti s gubicima

'Rezultati za prvo tromjesečje i prognoze za travanj i svibanj signaliziraju da situacija neće biti loša (kao što se do sada prognoziralo)', izjavio je ministar Rešetnikov na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Inflacija će do kraja godine biti 'znatno' niža od prognoziranih 17,5 posto, rekao je Rešetnikov.

Ograničenje pada BDP-a na pet do šest posto "apsolutno je izvedivo", dodao je ruski ministar. Još u svibnju ministarstvo gospodarstva prognoziralo je za ovu godinu pad BDP-a za 7,8 posto. Šef Sberbanka German Gref procjenjuje pak da će rusko gospodarstvo ove godine pasti sedam posto, a inflacija kliznuti na 15 posto. Bankovni sektor vjerojatno će godinu zaključiti s gubicima, smatra Gref.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne zemlje uvele su Moskvi opsežne sankcije, ograničivši trgovinu i blokiravši ruskim bankama pristup međunarodnom sustavu razmjene poruka SWIFT. Ruski izvoz umjetnih gnojiva pao je od početka godine 20 posto, a samo u travnju 40 posto, izjavio je na skupu u Sankt Peterburgu čelnik udruge proizvođača RFPA Andrej Gurijev, prema izvješću agencije TASS.

Proizvođači gnojiva sada izvoze pola uobičajene mjesečne količine od tri milijuna tona, rekao je Gurijev. 'Kompanije nisu obnovile izvoz', konstatira čelnik udruge, dodavši ipak da se situacija razlikuje od kompanije do kompanije i od proizvoda do proizvoda. Ograničenje izvoza goriva nije utjecalo na prihode ruskog proračuna budući da je rast cijena nafte i plina nadoknadio smanjeni obujam izvoza, napominje agencija dpa.