Yara International

Ruska invazija prijeti globalnoj opskrbi hranom: 'Tamo se proizvodi trećina svjetske pšenice, petina kukuruza i 80 posto suncokretovog ulja'

01.03.2022 u 15:43

Bionic
Reading

Ruska invazija na Ukrajinu prijeti globalnoj opskrbi hranom, upozorio je u utorak norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara International, dodavši da međunarodna zajednica mora smanjiti ovisnost o ruskim sirovinama za poljoprivredu.

I Ukrajina i Rusija velike su izvoznice nekoliko osnovnih prehrambenih proizvoda, pa tako zajedno čine oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice, 19 posto svjetske ponude kukuruza i 80 posto svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Rusija također izvozi hranjive tvari potrebne usjevima, kao i prirodni plin, ključan za proizvodnju gnojiva na bazi dušika.

Europa u Rusiji nabavlja četvrtinu dušika, potaše i fosfata, priopćio je norveški proizvođač umjetnih gnojiva.

"S obzirom na neravnotežu geopolitičkih uvjeta, najveći izvori sirovina za europsku proizvodnju hrane podvrgnuti su ograničenjima, a kratkoročnih alternativa nema", upozorila je Yara u priopćenju. Norveška tvrtka spada među najveće proizvođače gnojiva u svijetu, opskrbljuje ukrajinski poljoprivredni sektor i veliki je kupac ruskih sirovina, poput fosfata i potaše. Rusija istodobno opskrbljuje europske tvornice dušičnih gnojiva prirodnim plinom.

Izvršni direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley rekao je u prošlom tjednu da će rat u Ukrajini dramatično utjecati na sposobnost organizacije da dopre do 120 milijuna ljudi koje hrani.

Troškovi hrane, goriva i dostave "vrtoglavo će skočiti" u uvjetima koje je Beasley u objavi na Twitteru opisao kao "apsolutnu katastrofu".

  • +4
Konvoj ruske vojske na putu prema Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: Maxar Technologies/ AFP / AFP / Profimedia

Cijene pšenice u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u sljedećim mjesecima poskočile su posljednjih dana zbog zabrinutosti da će ruska invazija na Ukrajinu i u idućem razdoblju ometati isporuke žitarica iz crnomorske regije.

"Jedna moguća posljedica bila bi da bi samo najprivilegiraniji dio svjetske populacije imao pristup dovoljnoj količini hrane", objavila je Yara, dodavši da bi visoke cijene možda kratkoročno donijele veću dobit, ali bi značile i neodrživ sustav hrane, što bi na dulji rok dovelo do gladi i sukoba.

"Stoga je ključno da se međunarodna zajednica udruži i da poradi na osiguravanju svjetske proizvodnje hrane i smanjenju ovisnosti o Rusiji, iako je broj alternativa trenutno ograničen", upozorila je norveška kompanija.

Cijene gnojiva naglo su porasle u posljednjim mjesecima prošle godine, prateći rast cijena prirodnog plina. To pak podiže cijene hrane, što bi moglo značiti glad za najugroženije, upozorila je Yara u listopadu prošle godine.