PODIGLI GORNJU GRANICU

Rusija u državnom fondu želi više kineskih juana

30.12.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Rusija je podigla gornju granicu udjela kineskih juana i zlata u državnom stabilizacijskom fondu (NWF), izvijestilo je ministarstvo financija, naglašavajući ubrzano okretanje valutama 'prijateljskih zemalja'

Udio imovine u juanima sada može iznositi maksimalno 60 posto, u usporedbi s dosadašnjih 30 posto, a zlato najviše 40 posto. Do sada je udio zlata bio ograničen na 20 posto. Bilanca u japanskim jenima i britanskim funtama svedena je na nulu. Na prvi dan prosinca vrijednost imovine stabilizacijskog fonda iznosila je 186,5 milijardi dolara.

'Rusko ministarstvo financija dosljedno nastavlja smanjivati udjele valuta 'neprijateljskih' država u strukturi imovine NWF-a', stoji u priopćenju. Rusija smatra 'neprijateljskom' svaku zemlju koja joj je zbog invazije na Ukrajinu uvela sankcije.

'Od valuta 'prijateljskih' zemalja, juan u najvećoj mjeri ima obilježja rezervne valute i dovoljnu likvidnost na našem domaćem tržištu deviza', rekao je ministar financija Anton Siluanov.

Otkad je Zapad ruskoj središnjoj banci onemogućio poslovanje u dolarima, eurima i funtama i zamrznuo 300 milijardi dolara ruskih deviznih rezervi, otprilike polovinu, Moskva ubrzano kupuje dostupnije valute, što će činiti i u idućoj godini, rekao je Siluanov.

Moskovska burza prognozira da će obujam trgovanja u juanima i rubljima u idućoj godini nadmašiti obujam trgovanja u dolarima i rubljima, s obzirom na kontinuirano jačanje financijskih veza između Moskve i Pekinga.