tvrdi reuters

Rusija ipak nastavlja s isporukom plina Europi, ali...

19.07.2022 u 17:56

Bionic
Reading

Protok ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 ponovno će se pokrenuti u četvrtak nakon završetka planiranog 10-dnevnog održavanja, rekla su Reutersu dva izvora upoznata s Gazpromovim izvoznim planovima

Plinovod kroz koji u EU stiže više od trećine ruskog plina je privremeno prekinuo s radom 11. srpnja.

Izvori su Reutersu su rekli da se očekuje nastavak rada Sjevernog toka 1 u planiranom terminu, ali smanjenim kapacitetima koji iznose oko 160 milijuna kubičnih metara plina dnevno.

Energetski div Gazprom, pod kontrolom Kremlja, prošlog je mjeseca smanjio izvoz plina na 40 posto kapaciteta, a to je opravdao odgodama u isporuci Siemensove turbine, koju su servisirali u Kanadi.

'Gazprom će nastaviti s isporukom kakva je bila i prije 11. srpnja', rekao je za Reuters jedan od izvora upoznat sa situacijom.

  • +3
Gazprom Germania Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Cijena plina je odmah pala za 3 posto nakon objave Reutersovih informacija. Ranije tijekom dana, cijena je porasla nakon što je Wall Street Journal izvijestio da Europska komisija ne očekuje ponovno pokretanje plinovoda nakon održavanja.

Gazprom je, prema Reutersovom izvješću od ponedjeljka, proglasio ‘višu silu‘ u obrazloženju smanjenih isporuka plina najmanje jednom velikom klijentu u Europi od sredine lipnja.