ništa od gotovine?

Rusija bi imovinu stranih tvrtki koje su je napustile mogla plaćati posebnim obveznicama

20.04.2023 u 18:30

Bionic
Reading

Ruska središnja banka mogla bi isplatiti strane tvrtke koje napuštaju Rusiju u posebnim obveznicama vezanim za zamrznutu rusku imovinu u inozemstvu, rekla je u četvrtak guvernerka Elvira Nabiullina

Žele li kompanije iz "neprijateljskih zemalja", koje su Moskvi uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu, prodati imovinu u Rusiji, transakciju mora odobriti komisija ruske vlade. Rusko ministarstvo financija istaknulo je da takve transakcije podliježu strogim ograničenjima i kontroli središnje banke.

Guvernerka Nabiullina izjavila je u četvrtak da razmatraju plan prema kojem se strane tvrtke ne bi isplaćivalo u gotovini već u posebnim obveznicama, vezanim za rusku imovinu, zamrznutu u inozemstvu. "Inicijativu treba razraditi, ali bi u osnovi mogla biti mjera zaštite ruske imovine zamrznute u inozemstvu", rekla je Nabiullina.

Sankcije su zamrznule zlatne i devizne rezerve Ruske Federacije u vrijednosti od oko 300 milijardi dolara, izjavila je svojedobno ruska guvernerka, prema navodima ruske novinske agencije TASS. Nabiullina je u četvrtak upozorila i na probleme koje plan donosi.

"(...) vezivanje obveznica za zamrznutu imovinu može dovesti do otkrivanja informacija o našim rezervama i njihovoj strukturi, a to ne bismo željeli”, rekla je ruska guvernerka. Osim toga, teško nas se može natjerati da izdamo te obveznice, a teško je i natjerati strane regulatore da 'puste' zamrznutu imovinu, iako bi vlasnici obveznica bili njihovi građani", pojasnila je, prema TASS-ovom izvješću.

Ruska središnja banka spremna je ipak razmotriti tu mogućnost, poručila je Nabiullina. Imovina je zamrznuta, ali njezin "jurisdikcijski imunitet" nije osporen, naglasila je, dodavši i da je još otvoreno pitanje što bi ruska središnja banka dobila zauzvrat.