pomoć gospodarstvu

Rusi osnivaju krizni fond vrijedan četiri milijarde dolara

16.03.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Rusija će oformiti krizni fond vrijedan četiri milijarde dolara kako bi pokušala zaštititi gospodarstvo od šoka prouzrokovanog epidemijom koronavirusa, izjavio je u ponedjeljak premijer Mihail Mišustin

Rusija ove godine možda neće ostvariti zacrtanu stopu rasta od dva posto, izjavio je prošlog tjedna potpredsjednik ruske vlade Andrej Belousov.

Ekonomisti su upozorili da bi gospodarstvo moglo i pasti zbog niskih cijena nafte i sporije poslovne aktivnosti.

Rusija je posebno ranjiva na pad cijena nafte budući da je to njezin glavni izvozni proizvod a njezine su cijene prošlog tjedna potonule nakon urušavanja sporazuma vodećih proizvođača o dodatnom ograničenju opskrbe kako bi se prilagodila očekivanoj smanjenoj potražnji zbog epidemije.

Rubalj je također oslabio, spustivši se na najnižu razinu u četiri godine, Reuters.

Ministarstvo financija i središnja banka već su obećali potporu bankarskom sektoru, rublju i tržištu državnih obveznica, te se pozornost sada okreće sjednici središnje banke, zakazanoj za 20. ožujka, radi moguće odluke o promjeni ključnih kamatnih stopa.

Premijer Mišustin izjavio je danas da će nove mjere potpore uključivati porezne olakšice za turističke i zrakoplovne kompanije i proširenje programa preferencijalnih kredita za poduzeća.

Rusija ima 63 potvrđena slučaja koronavirusa i gradi novu bolnicu izvan Moskve kako bi se pripremila za moguće povećanje broja oboljelih.

Smrtnih slučajeva zasada nema, objavile su vlasti.

Rusija je već ograničila putničke letove i željeznički promet prema Europi. Mišustin je danas rekao da će zatvoriti i svoju granicu s Bjelorusijom.

Vlada je preporučila da od danas visokoškolske ustanove prijeđu na učenje na daljinu a u glavnom gradu pohađanje nastave nije obavezno.

Neki su građani u međuvremenu u strahu od epidemije krenuli u nabavu zaliha, izvješćuje Reuters, primjećujući da je u mnogim moskovskim trgovinama proteklog vikenda ponestalo toaletnog papira, deterdženta, konzervirane hrane, riže i brašna.