ex agrokor

Rusi daju novi kredit Fortenovi i postaju apsolutni vladari najveće hrvatske kompanije?

04.06.2019 u 19:05

Bionic
Reading

Ruska državna banka VTB sprema se dati Fortenova grupi - bivšem koncernu Agrokor - 500 milijuna eura kredita po kamati od pet posto kako bi se refinancirao famozni roll-up kredit od 1,06 milijardi eura, a koji je uzela izvanredna uprava kako bi stabilizirala poslovanje nakon potpisivanja lex Agrokora

Tu je informaciju, potvrđenu iz više neimenovanih izvora, u ponedjeljak objavio Bloomberg, dok je u samoj Fortenovi nisu željeli službeno komentirati.

Zašto baš VTB? Ruski VTB potpisivanjem nagodbe vjerovnika postao je vlasnik 7,5 posto Fortenove, što znači da mu je u interesu da kompanija što bolje posluje. Najveći pojedinačni vlasnik bivšeg Agrokora druga je ruska banka, Sberbank, koja je u eri Ivice Todorića izdašno kreditirala Agrokor, čime je 'zaradila' vlasnički udio u Fortenovi od 39,2 posto. Sberbank se ne spominje u priči o refinanciranju roll-upa vjerojatno zato što im je i ograničeno novo kreditiranje kompanije koja ih je već koštala više od milijardu eura.

VTB se sprema kreditirati Fortenovu u dogovoru s više banaka i fondova tako da bi se kompaniji dalo 500 milijuna eura kredita s pravom prvenstva naplate te još 300 milijuna eura s podređenim pravom naplate u odnosu na prvu partiju kredita.

Pritom, doznaje Bloomberg, kamata na prvi dio kredita trebala bi iznositi pet posto, što je daleko manje u odnosu na sadašnjih 15 posto efektivne kamate koju Fortenova plaća za postojeći roll-up i koja će do rujna narasti na 17 posto. Nije poznato koliko bi iznosila kamata za podređeni kredit od 300 milijuna eura i kako će se financirati preostalih 260 milijuna eura roll-upa. Ako se taj angažman ne realizira, u igri za kredit ostaje američki fond HPS Investment Partners, koji je od početka godine u pregovorima s novim vlasnicima Agrokora.

Maksim Poletajev, šef Fortenove, na jednom od ranijih sastanaka kod Andreja Plenkovića Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pitali smo nezavisnog ekonomista Damira Novotnija je li bilo očekivano da Rusi, s obzirom na njihov veliki vlasnički udio u Fortenovi, refinanciraju roll-up i je li kamata od pet posto velika?

'Očekivano je to da Rusi kreditiraju Fortenovu jer drugog izbora i nemaju - oni moraju osigurati likvidnost poduzećima i učiniti ih profitabilnima. To su im glavni ciljevi: likvidnost pa profitabilnost, da bi se u nekom narednom koraku pronašao strateški partner, preuzimatelj ili preuzimatelji, ovisno o tome hoće li se kompanija prodavati u cijelosti ili po dijelovima', kaže nam Novotny, a po pitanju kamata kaže:

'Fortenova predstavlja veliki rizik svakoj banci u sadašnjem stanju, pa se kamata od pet posto, uzimajući u obzir sve okolnosti, čini prihvatljiva. To je povoljno, pozitivno i dobra vijest za sve kompanije jer će se nastaviti poslovanje i neće opet zapasti u situaciju da ne mogu plaćati dobavljače.'

Ako VTB s postojećim kreditorima poput Knighthead Capitala zaista refinancira Fortenovu, to bi značilo da bi osim vlasnički Rusi i vjerovnički preuzeli Agrokor, zbog čega se povlače i pitanja koliki je u cijeloj priči udio ruske, a koliko američke vanjske politike, javlja Jutarnji list.