ŽELE OMV I JANAF

Rusi će uložiti milijardu eura u Hrvatsku

17.01.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Ruska kompanija Zarubežnjeft, koja je već nekoliko godina prisutna na tržištu regije kao vlasnik Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča, najavila je da planira intenzivirati ulaganja na Balkanu, a u Hrvatsku je u sljedećih pet godina spremna uložiti oko milijardu eura. Želi preuzeti OMV-ove pumpe u Hrvatskoj i Bosni, ali i Janaf, odluči li se nova Vlada na njegovu privatizaciju

Generalni direktor Zarubežnjefta Nikolaj Brunič najavio je novinarima da uprava ove ruske državne naftne kompanije danas ima sastanak s Vladom, tamo ih očekuje prvi potpredsjednik Čačić, te da imaju tri grupe projekata u kojima bi željeli sudjelovati.

Prvi je gradnja produktovoda koji bi povezivao Slavonski Brod - Zagreb - Omišalj, a koji je već dogovorila prošla hrvatska Vlada s ruskim ministrom gospodarstva, kao zajednički posao Janafa i Zarubežnjefta i u kojem bi Rusi imali kontrolni paket. Bivša Vlada uvrstila ga je među prioritetne projekte, trenutno je u fazi izrada studije, a produktovod bi se koristio 'ne samo za izvoz naftnih derivata za rusku rafineriju Brod, nego i za Ininu rafineriju Sisak'.

Drugi projekt u koji Rusi žele investirati jest povećanje kapaciteta Janafove infrastrukture, s obzirom da hrvatska kompanija koristi samo trećinu kapaciteta, a treći je sudjelovanje, opet s Janafom, u geološkom istraživanju na devet mjesta u Hrvatskoj. Riječ je o natječaju za istraživanje nafte i plina na kopnu koji je poništen i u koji bi se Rusi odmah bili spremni uključiti.

Iako Brunič kaže da nemaju namjeru konkurirati već postojećim naftnim tvrtkama u Hrvatskoj te da su otvoreni za suradnju s njima, jasno je da Ina dobiva ozbiljnu konkurenciju. 'Nisu svi dioničari Ine spremni za dolazak drugih ulagača, posebno iz Rusije', aludirao je Brunič na mađarske suvlasnike Ine.

Na novinarsko pitanje zašto ne surađuju s Inom, pogotovo u poslovima istraživanja, nego Janafom, kojemu to nije osnovna djelatnost, Brunič kaže: 'Zašto Janaf? Jer je izrazio veliku želju za sudjelovanje u projektu kako bi sačuvao svoj tržišni udio u budućnosti. Predložili smo Ini sudjelovanje u poslovima istraživanja, poslali smo im dopis, ali nismo dobili odgovor.'

Brunič nije htio novinarima otkriti tko stoji iza off shore tvrtke White Falcon Holding, koja bi zajedno s Janafom i Zarubežnjeftom konkurirala za koncesije za geološka istraživanja. 'Nama je jedino bilo bitno da imamo 51 postotni udio u tom konzorciju. Nije da ne želim, nego nemam taj odgovor', rekao je.

Kao što su mediji već najavili, Rusi žele preuzeti i OMV-ove benzinske pumpe u Hrvatskoj. 'Zainteresirani smo za kupnju OMV-ovih pumpi ne samo u BiH nego i u Hrvatskoj, proslijedili smo dopis sa svojom ponudom u OMV, nismo još dobili odgovor, kada se jave, upustit ćemo se u daljnje razgovore.'

Na pitanje jesu li zainteresirani za privatizaciju Janafa, Brunič kaže da može potvrditi interes, ali ne u ime Zarubežnjefta, nego Transnefta, ruske državne kompanije koja se bavi transportom nafte, odluči li se Vlada na privatizaciju.

Prošle je godine Zarubežnjeft osnovao tvrtku Nestro Sava u Hrvatskoj, preko koje planira intenzivirati poslovanje na hrvatskom tržištu. U regiji su preko svoje tvrtke-kćeri prisutni već nekoliko godina, kao vlasnici Rafinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča.

U Hrvatskoj je ova kompanija poznata po problemima zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, koje izaziva ruska rafinerija u Bosanskom Brodu. 'Kupili smo postrojenje koje nije baš suvremeno, ali danas stanovnici tvrde da se situacija poboljšala, čak i da ima više ribe u Savi, iako ćemo se i mi dalje truditi modernizirati rafineriju', komentirao je direktor Zarubežnjefta.