kriptovalute

Rudarenje bitcoina eksplodiralo, evo što se događa

09.12.2021 u 20:07

Bionic
Reading

Iako su mnogi mislili da će kineske zabrane značajno smanjiti rudarenje bitcoina, to se nije dogodilo. Upravo suprotno. Razina rudarenja bitcoina ovih dana uzletjela je na najvišu razinu u povijesti

Već se neko vrijeme događa novi trend. Rudari kriptovaluta premještaju svoje operacije u nove zemlje nakon zabrane u Kini.

Stopa hashratea bitcoina, mjera za to koliko je teško stvoriti nove novčiće, porasla je na 172 milijuna terahaša u sekundi, najviše od svibnja, prema podacima s portala Blockchain.com. Ovo povećanje sugerira to da digitalni rudari posvećuju više računalnih resursa rješavanju složenih zagonetki, za što su nagrađeni novostvorenim bitcoinima.

Rudari su se preselili u nova područja od svibnja, kada je Kina zabranila energetski intenzivnu praksu. Negativan utjecaj rudarenja na okoliš bio je ključna točka za kritičare bitcoina zbog količine energije potrebne za proizvodnju novih kovanica, piše Financial Times.

Sjedinjene Države sada su najveći svjetski centar za računala posvećena izgradnji nove digitalne imovine, prema podacima Cambridgeova Centra za alternativne financije.

Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tempo oporavka signalizira poteškoće koje vlasti imaju u reguliranju visokomobilne i globalne industrije kriptovaluta.

'Kina zabrana rudarenja izazvala je geografski pomak. Taj pomak prema drugim zemljama, uključujući Kanadu i Sjedinjene Države, odražava se kao neto pozitivan rezultat', rekao je Jason Zaluski, glavni tehnološki direktor u Hut 8 Mining Corpu, sa sjedištem u Torontu.

  • +3
Rudnik kriptovaluta u Rusiji Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV

Zemljopisna promjena dovela je do velike dobiti rudarskih tvrtki u Sjedinjenim Državama i drugdje jer su aktivnosti premještene u nove pogone u zemljama koje nude jeftine izvore energije, kao što su, osim SAD-a, Island, Norveška i Kanada.

Rudari bitcoina igraju ključnu ulogu na kriptotržištu jer izvlače nove novčiće i osiguravaju sigurnost temeljne tehnologije koja se oslanja na moćna računala što rješavaju matematičke jednadžbe. Veći hash rate ukazuje na to da je teže poremetiti kriptomrežu.