PPF Group

RTL ima nove vlasnike: Što znamo o moćnom češkom divu koji drma televizijama, bavi se telekomunikacijama, bankarstvom, biotehnologijom i povezuje ga se s Kinom

14.02.2022 u 12:17

Bionic
Reading

U ponedjeljak ujutro kao bomba je odjeknula vijest da bivši vlasnici Nove TV, češki CME, preuzimaju RTL Hrvatska. Cijena preuzimanja ostala je tajna, otkriveno je jedino da se imovina jedne od najgledanijih domaćih televizija procjenjuje na 50 milijuna eura

Prema javno dostupnim podacima, RTL je 2020. imao prihod od 308 milijuna kuna (tridesetak milijuna manje nego 2019.) dok im je gubitak iznosio gotovo dvadeset milijuna kuna, uz 314 zaposlenih. Pored tristo milijuna kuna prihoda, RTL ima gotovo 300 milijuna kuna nepodmirenih obveza, zbog čega su bili prisiljeni potražiti strateškog partnera.

On se iskristalizirao u obliku CME-a (Central European Media Enterprises), tvrtke koja u široj regiji upravlja s 30 televizijskih kanala i koja je dio golemoga češkog holdinga PPF Grupe. Riječ je o holding kompaniji koja je na kraju 2019. upravljala imovinom od 48,6 milijardi eura, a iako se o njezinu radu odlučuje u Češkoj, inkorporirala se u Nizozemsku.

PPF nastupa na brojnim tržištima, a kao svoje ključne sektore izdvajaju financijske usluge i bankarstvo, telekomunikacije, biotehnologiju, nekretnine i inženjering. Njihov doseg seže od Sjeverne Američke, preko Europe, do Azije, a posluju u Češkoj, Slovačkoj, Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji, Rusiji, Kazahstanu, Finskoj, Njemačkoj, Indiji, Indoneziji, Vijetnamu, Kini, Filipinima, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

Osnivač holdinga koji zapošljava 82.000 ljudi pokojni je Petr Kellner, a do svoje tragične smrti u ožujku 2021. bio je vlasnik 98,93 posto dionica.

Kellner je u 56. godini života poginuo u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske. Forbes je o njemu pisao kao o najbogatijem Čehu, a u regiji je poznat i kao vlasnik Telenora u Srbiji te novih vlasnika RTL-a, CME-a.

PPF je preuzeo CME 2020. godine, što su udruge civilnog društva okarakterizirale kao pokušaj jačanja kineskog utjecaja u postkomunističkim zemljama. CME je u Hrvatskoj bio prisutan 10 godina kao vlasnik Nove TV, 2017. prodane američkom United Groupu.

Na Kellnerove veze s Kinom uoči preuzimanja kompanije CME upozoravao je i američki republikanski senator Marco Rubio, a te je špekulacije pokrenula vijest da je jedna od njegovih tvrtki financirala jačanje imidža Kine u Češkoj.

Kellner je počeo stjecati bogatstvo ranih devedesetih, kad je u tranziciji s planskoga na tržišno gospodarstvo pokrenuo fond koji je preuzeo većinski udio u tadašnjem najvećem češkom osiguravajućem društvu - Česká pojišťovna. Nakon njegove smrti vođenje kompanije preuzeo je njegov bliski savjetnik Ladislav Bartoníček.

Kako se navodi u poslovnim izvještajima, PPF je od 2014. do 2019. akumulirao gotovo četiri milijarde eura neto dobiti, a trećinu prihoda ostvaruju u bankarstvu i financijama, 20 posto na telekomunikacijskom tržištu, po deset posto u nekretninskom biznisu i medijima dok ostatak novca vrte u svim ostalim sektorima.

Nove vlasnike RTL-a, CME, PPF je u potpunosti preuzeo 2020. Oni su pak poznati kao vlasnici vodeće srednjoeuropske streaming platforme VOYO i pet vodećih televizija u Bugarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Više od 30 kanala kojima upravljaju dopiru do 45 milijuna gledatelja.

Prilikom preuzimanja RTL-a, šef CME-a za Češku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju, Didier Stoessel, izjavio je da je PPF uvijek otvoren zanimljivim idejama za rast i ulaganja, pri čemu regija Adria ima značajan potencijal: 'Imamo vrlo uspješnu operaciju s ProPlusom u Sloveniji i vjerujem da te dvije zemlje iz regije Adria mogu paralelno dobro raditi. Kao i na drugim tržištima, i u Hrvatskoj ćemo se fokusirati na digitalizaciju i stvaranje lokalnog sadržaja nastavljajući se isticati pluralističkim i visokokvalitetnim novinarstvom.'