ILEGALNO OSIGURANJE

Royal ispada iz igre za dokup mirovina državnih slubenika?

Arsen Bauk Mirando Mrsić

Arsen Bauk Mirando Mrsić

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

'Ne znam odakle se uopće pojavila informacija da bi dokup mirovina u slučaju državnih službenika mogao ići preko Royal međugeneracijske solidarnosti. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava o tome nikad nije razgovaralo ni s jednim društvom, a valjda bismo trebali biti u to uključeni', kazao je za Vjesnik ministar Mirando Mrsić komentirajući informaciju da se Hanfa suprotstavila toj mogućnosti

Naime, na nedavnoj konferenciji za novinare ministar državne uprave Arsen Bauk govorio je o mogućnosti da višak zaposlenih bude riješen tako da onima koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu država osigura otpremninu, koja bi se preko Royala uplatila za dokup mirovine. Na taj se način osigurava doživotna isplata razlike u mirovini zbog toga što će ona kao prijevremena biti umanjena, i to kroz dodatak koji umirovljeniku pripada doživotno. Takva je isplata, osim toga, za poslodavca povoljnija, jer na sredstva koja se isplaćuju za dokup ne plaćaju se porezi i doprinosi.

Royal je taj program osmislilo i izašao s njim na tržište prije više od 20 godina i od tada je, kažu u Društvu, ugovoren dokup za oko 4.500 umirovljenika, kojima se redovito isplaćuje spomenuti dodatak. No, prije otprilike tri godine Hanfa, kojom je tada upravljao Ante Samodol, donijela je rješenje kojim je upozoreno da Royal mirovinsko osiguranje, kako se to društvo tada zvalo, nije usklađeno s važećim propisima o isplati mirovina koji, među ostalim, pokrivaju i isplate temeljem uplate otpremnina. Iz Royala su na to odgovarali da su oni s programom dokupa na tržište izašli puno prije nego što je on reguliran zakonima te kako ono što nude nije ni predviđeno Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima i isplati mirovina iz drugog i trećeg stupa. No Hanfa je ostala neumoljiva kod ocjene da Društvo nema kapitalno pokriće za isplatu mirovina usklađeno s aktualnim pravilima koja vrijede kod takvih programa niti je po načinu ulaganja usklađeno s propisima koji vrijede za društva koja mogu dobiti licencu za takav program i zatražilo je od Royala da se u tom smislu uskladi.

Slijedom toga, a kako bi dokazali da se ne bave istom vrstom isplata kakva je propisana zakonom, Royal mirovinsko osiguranje u ožujku prošle godine promijenilo je ime u Royal međugeneracijska solidarnost, no ni time, čini se, neće izbjeći Hanfinu ocjenu da ne mogu nuditi program dokupa mirovine. Štoviše, iz ocjene objavljene na Hanfinim stranicama može se iščitati da bi ugovaranjem dokupa s Royalom Vlada mirovine državnih službenika prepustila društvu koje posluje ilegalno.

'Ovih dana u Ministarstvu financija tek trebamo održati sastanak o modalitetima i načinu rješavanja viška u državnoj upravi i pritom ćemo sigurno poštivati i Hanfino mišljenje. No ni dosad nije bilo govora da će to ići preko Royala, tek trebamo osmisliti model po kojemu će se višak rješavati', kazao je Mrsić, pri čemu nije htio komentirati ni ocjenu da bi, ako je suditi po Hanfinu mišljenju, mogućnost dokupa tih mirovina trenutačno moglo ponuditi jedino Raiffeisen - mirovinsko osiguravajuće društvo, koje ima licencu za isplatu mirovina iz drugog i trećeg stupa te program koji odgovara i dokupu, uz oslobađanje poslodavca poreza i doprinosa na takve uplate. Pritom će se, kaže, apsolutno poštivati zakoni i mišljenje regulatora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi