SANKCIJE OSNOVANE

Rosneft bijesan na Europski sud pravde: Vi ste politikanti!

28.03.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Europski sud pravde u Luxembourgu u utorak je ocijenio osnovanima sankcije EU-a protiv ruske naftne kompanije Rosneft i odbio Rosneftovu tužbu, izvještavaju ruski mediji

Rosneft je u listopadu 2014. godine Europskom sudu pravde podnio tužbu kojom osporava sankcije koje je EU-u uveo toj naftnoj kompaniji zbog ruske upletenosti u krizu u Ukrajini.

Sankcije bitno otežavaju Rosneftu financiranje projekata, izdavanje novih dionica i istraživanja potencijalnih arktičkih nalazišta iz škriljevca na dubini većoj od 150 metara.

Rosneft smatra da je EU uvođenjem sankcija narušio ispunjavanje svojih obveza suradnje s Rusijom koje proizlaze iz normi Svjetske trgovinske organizacije.

"Sud je propustio utvrditi da su sankcije uvedene zbog skrivenih ciljeva i zapravo su alat u konkurentskoj borbi", kaže se u Rosneftovu priopćenju nakon odluke Europskog suda pravde.

U kompaniji naglašavaju da Sud nije uzeo u obzir ni gospodarske štete koje zbog sankcija trpe Rosneftovi europski partneri.

Odluku suda Rosneft ocjenjuje nezakonitom, neutemeljenom i politikantskom i najavljuje da će nastaviti poduzimati pravne korake u zaštiti interesa dioničara.