TREBA REZATI PUNO VIŠE

Rohatinski bacio rukavicu Milanoviću

15.12.2011 u 12:03

Bionic
Reading

'Snažna fiskalna konsolidacija nema alternative, u suprotnom nam prijeti grčki scenarij', upozorio je guverner HNB-a Željko Rohatinski predstavljajući novinarima projekcije monetarne politike za 2012. godinu

Najmanje što HNB očekuje od Vlade je izvršavanje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, prema kojem bi proračunske rashode u 2012. trebalo smanjiti za šest milijardi kuna. 'To je puno veći iznos nego što se u dosad u javnosti spominjalo', rekao je guverner. Međutim, takva fiskalna konsolidacija, prema Rohatinskom, imala bi skromne fiskalne učinke s obzirom na nepovoljne vanjske okolnosti i tzv. autonomne rashode u proračunu, poput kamata, naknada zaposlenima i mirovina, koji će se povećavati.

U ovom scenariju manjak opće države s HAC-om smanjio bi se sa 6,1 posto u ovoj godini na 5,6 posto u idućoj. 'Ali i uz takvo smanjenje javni dug bi nastavio brzi rast te bi krajem iduće godine dostigao 59 posto BDP-a', upozorio je Rohatinski. Iako bi ovakva fiskalana prilagodba, prema Rohatinskom, možda mogla 'držati vodu', ona je vezana s nekoliko velikih rizika.

'Pitanje je bi li takva blaga konsolidacija bila od tržišta percipirana kao dovoljna. Ako ta percepcija ne bi bila dovoljno dobra, dolazimo u situaciju da se fiskalni deficit ne bi mogao refinancirati na inozemnom tržištu, već na domaćem. To bi značilo da bi država istisnula ostale sektore s kreditnih izvora, jer bi iznos zaduženja države skočio s devet milijardi kuna iz ove godine, na 16 milijardi kuna dogodine', poručio je Rohatinski.

Stoga se HNB zalaže za snažniju fiskalnu prilagodbu koja predviđa smanjenje tekućih rashoda od devet milijardi kuna (1,5 posto BDP-a u odnosu na prošlu godinu). Pritom u HNB-u smatraju da bi to smanjenje bilo kredibilno samo ako bi se u većoj mjeri temeljilo na smanjenju tekućih rashoda, a ne na odgađanju ili odustajanju od planiranih kapitalnih ulaganja. Rohatinski smatra da 'u slučaju takvog scenarija, HNB bi imao puno više manevarskog prostora za aktivnu monetarnu politiku'.

Iako svjestan da ovako snažno smanjenje tekućih rashoda zahtijeva zadiranje u socijalno osjetljive kategorije stanovništva, Rohatinski nije želio precizirati konkretne kategorije rashoda koje bi se trebale smanjivati. 'HNB je neovisan o Vladi, ali Vlada je isto tako neovisna o HNB-u', mudro je poručio guverner, dajući do znanja da je odgovornost za donošenje takvih odluka na Vladi.

S obzirom na nepovoljne okolnosti izvana i nužnost fiskalne konsolidacije, Rohatinski smatra da se u idućoj godini ne može očekivati gospodarski rast. '2012. će biti jako teška godina i ne očekujemo bilo kakav rast, vjerojatnije je smanjenje BDP-a', poručio je guverner dodajući da sljedeću godinu treba iskoristiti za postavljanje temelja za brži i održivi gospodarski rast u narednom razdoblju.