VELIKI KONZORCIJ

Roglić: Zainteresiran sam za preuzimanje Mercatora

01.02.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Slovenska se javnost posljednjih tjedana zabavlja idejom ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka prema kojom bi se stvorio konzorcij državnih i paradržavnih kompanija koji bi potom preruzeo Mercator

U konzorciju bi, prema tim idejama, bili Petrol, Telekom Slovenije, Triglav i još neke tvrtke. Iz spomenutih kompanija te ideje ne komentiraju, a od analitičara se mogu čuti kritike uz podsjećanje na slična neugodna iskustva iz prošlosti, piše SEEbiz.

No, postoje neki koji su zainteresirani da sudjeluju u takvom konzorciju, a koji nisu dosad spominjani u takvim kombinacijama. Jedan od takvih je Orbico u vlasništvu Branka Roglića.

'Ja bih sigurno rado bio dio takvog konzorcija koje bi upravljalo kompanijom poput Mercatora. Mercator je nekad bio slovenska perjanica, a i mogao bi to biti ponovno', rekao je Roglić za TV Slovenije.

Tome valja dodati i nformaciju ljubljanskog Dnevnika da su vodeći bankari Sberbanka ovih dana bili u Ljubljani i sastali se s ministrom gospodarstva Zdravkom Počivalšekom te vodstvom Mercatora. Protekloga su tjedna iz Sberbanka stigli različiti signali u vezi prodaje Agrokora.

  • +11
Sva lica Branka Roglića Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Aleksandar Vedjakin, prvi potpredsjednik Sberbanka, ustvrdio je, odgovarajući na pitanja novinara u Davosu, da ta ruska banka koja drži 39 posto hrvatskog koncerna planira prodati svoj udio u Agrokoru u prvoj polovici ove godine. Maksim Poletaev, savjetnik ruske banke za Agrokor, je donekle relativizirao tvrdnju Vedjakina, navodeći kako nije sporno da će Rusi prodati svoj udio u Agrokoru, ali da još treba vidjeti kada, po kojoj cijeni i kojem kupcu.

Sve se ovo događa u situaciji kada još nije dovršena implementacija nagodbe vjerovnika Agrokora i kada traju pregovori oko refinanciranja roll up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura.