U GOTOVINI

Roche kupuje američku biotehnološku tvrtku za 8,3 mlrd. dolara

25.08.2014 u 14:50

Bionic
Reading

Farmaceutska kompanija Roche Holding dogovorila je akviziciju američke biotehnološke tvrtke InterMune za 8,3 milijardi dolara u gotovini, u najnovijem poslu u sklopu konsolidiranja globalnog farmaceutskog sektora

Švicarski proizvođač lijekova Roche objavio je da će za InterMune platiti 74 dolara po dionici, što predstavlja premiju od 38 posto u odnosu na zaključnu cijenu te dionice na burzi u petak. Tako velika premija nije neobična pri preuzimanju biotehnoloških kompanija, a odražava veliku konkurenciju za obećavajuće nove lijekove među farmacetuskim kompanijama, koje se sve više u svojim proizvodnim portfeljima oslanjaju na male inovativne kompanije.

To je najveća akvizicija Rochea od 2009., kada je kupio preostali udio koji još nije bio posjedovao u američkoj grupi Genentech, za otprilike 47 milijarde dolara.

Najnoviju akviziciju preporučili su upravni odbori obiju kompanija. Izvršni direktor Rochea Severin Schwan izjavio je da će taj posao kompaniji omogućiti da proširi i ojača svoj portfelj vezan za respiratorne lijekove, dodavši kako vjeruje da postoji dobar strateški i odnos poslovnih kultura između Rochea i kalifornijske biotehnološke tvrtke.