uživanje u kavi

Richembergh o trošarinama: Nije jasno koliko će nas ovo koštati

06.02.2020 u 13:31

Bionic
Reading

Zakonske izmjene vezane uz uvođenje trošarina na bezalkoholna pića i kavu dio je saborske oporbe u četvrtak oštro kritizirao tvrdeći da nije poznato na što će se trošiti prikupljena sredstva, a bilo je i poziva Vladi da građanima ostavi barem "užitak uživanja u kavi"

Uvođenje trošarina na energetska pića Goran Beus Richembergh (Glas) ocijenio je čistim licemjerjem jer će, istaknuo je, poslužiti za popunjavanje proračunskih rupa, a ne za javnozdravstvene akcije.

"Ovo bi imalo smisla kada bismo točno znali učinke ovog zakona i namjensko trošenje, no nije rečeno da će se pokrenuti javnozdravstvene akcije za suzbijanje pretilosti, ovisnosti o alkoholu i nikotinu. Nije jasno koliko će nas ovo koštati i na što će se utrošiti ova sredstava", istaknuo je Beus.

Očekuje da će se novac trošiti isključivo na podmirivanje dugova u zdravstvenom sustavu koji se penju na 9,5 milijardi kuna, te upozorava da u Hrvatskoj već postoji cijeli niz nacionalnih zdravstvenih programa koji se ne provode, a sredstva se za njih izdvajaju.

Maras: Svaku mjeru prije donošenja tri puta analizirati

Gordan Maras istaknuo je da ni SDP nije "sretan s povećanjem poreznih opterećenja" pogotovo u u ugostiteljskoj djelatnosti, izravno povezanoj s turizmom.

"U ovako osjetljivim vremenima kada i gospodarski rast nije onakav kakav bi htjeli i dok smo i dalje smo na začelju EU, mislim da svaka od ovih mjera treba biti tri puta analizirana prije nego se donese i sa te strane mislim da ovo nije pravi trenutak za takvo nešto", rekao je Maras o predloženom zakonu o trošarinama.

Iako je ministar financija Zdavko Marić izričito rekao da dodatnog oporezivanja kave, koja je u nazivu zakonskih izmjena, neće biti, dio zastupnika upravo se uhvatio kave i njezina poskupljenja.

"Treba uvesti porez, ali zaštititi domaću proizvodnju i izostaviti kavu", istaknuo je Miro Bulj (Most), dok je Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) nazvao cirkusom što nakon nekoliko krugova porezne reforme sada stižu i posebni porezi na bezalkoholna pića i kavu.

Lovrinović: Oporezivati i grickalice, ne kavu

"Podržavam oporezivanje slatkih pića, ali trebali ste oporezivati i grickalice. Ali zašto ste navalili na kavu? Rasterećujete građane i gospodarsvo, a s druge strane im oduzimate užitak uživanja u kavi. Nema socijalne pravde što mora biti temelj porezne presije", rekao je Lovrinović.

Branko Hrg (Klub HDS/HSLS/HDSSB) na to je ustvrdio kako neki zastupnici trošarine koriste za svoje populističke ciljeve iako je jasno rečeno da kava nije obuhvaćena dodatnim porezima.

Podršku zakonskom prijedlogu najavili su i klubovi HSS-a, HNS-a i HDZ-a, a HNS-ov Stjepan Čuraj već vidi kako uvođenje trošarina postiže "zdravstvene aspekte". Tržište je već reagiralo i izbacilo proizvode s manjim udjelom šećera, kaže Čuraj i upozorava na veliki udio pretile djece u Hrvatskoj.

"Podržat ćemo ove izmjene jer se zamjenjuje linearni sustav oporezivanja progresivnim, sad će biti precizno definirano što se oporezuje. Oni sokovi koji imaju veći postotak voća, bit će manje oporezovani. Veći porez je na sokove koji štete zdravlju i živčanom sustavu", poručila je Grozdana Perić (HDZ).