pogon u novom mestu

Renaultova tvornica u Sloveniji proizvodit će više električnih automobila

11.12.2020 u 11:12

Bionic
Reading

U tvornici automobila Revoz iz Novog Mesta iduće godine će se sve više automobila u programu raditi na električni pogon, objavila je slovenska tvrtka u vlasništvu međunarodnog koncerna Renault-Nissan

Na linijama Revoza krajem rujna počela je proizvodnja modela twingo u električnoj izvedbi. Investicija u to je bila do sada 4,8 milijuna eura, čime su stvorena i 24 nova radna mjesta, a planirano je da se proizvodnja iduće godine poveća pa će električna vozila činiti 30 posto ukupne proizvodnje, navela je tvrtka iz Revoza.

Još prije toga, u tvornici su postavili i novi pogon za sastavljanje pogonskih baterija trenutnog kapaciteta 12 baterija na sat, te odgovarajuće skladište.

Unatoč krizi povezanoj s pandemijom Covida-19 projekt smo uspjeli završiti u planiranim rokovima i već redovno isporučujemo električni twingo na brojna tržišta, a najveća je potražnja u Francuskoj, Italiji i Njemačkoj, kazao je Kaan Ozkan, predsjednik uprave Revoza predstavljajući nove planove tvrtke.

Po njegovim riječima, u Revozu e-vozila već predstavljaju oko trećine svih proizvedenih modela i da bi se kapaciteti mogli i povećati, što je ovisno i od buduće potražnje.

Revoz je najveći slovenski izvoznik, sa 1,8 milijarde eura prihoda godišnje, a izvozi 98 posto proizvedenih vozila.

Po ocjeni ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, ova tvrtka je važna za zaposlenost u tom dijelu Slovenije jer zapošljava oko tri tisuće djelatnika.

Koliko je Revoz važan za Sloveniju govori i podatak o njegovoj visokoj produktivnosti jer je u tvornici dodana vrijednost na zaposlenog 60 tisuća eura i za trećinu je viša od prosjeka u autoindustriji.

Sektor autoindustrije u Sloveniji čini, po nekim podacima, oko 10 posto slovenskog BDP-a i veliki je izvoznik. Počivalšek je u zadnje vrijeme rezolutno odbacio prijedloge da se zbog pandemije koronavirusa gospodarstvo u potpunosti zatvori na dva tjedna, jer bi to, kako kaže, nanijelo goleme štete, osobito izvoznom sektoru.