MINISTAR JAKOVINA NA VINISTRI

'Reformski paket zakona trasirati će hrvatski agrar u pravom smjeru'

11.05.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, otvorio je danas u Poreču 19. Vinistru, međunarodnu izložbu vina i vinarske opreme. Ceremoniji svečanog otvorenja nazočio je i ministar turizma Veljko Ostojić te gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, župan Ivan Jakovčić, predsjednica HGK Istarske županije Jasna Jaklin Majetić, bivši predsjednik RH Stjepan Mesić te predsjednik Udruge Vinistre Ivica Matošević

Pozdravljajući uzvanike, ministar Jakovina istaknuo je kako s velikim zadovoljstvom otvara 19. Vinistru, nazvavši je eno-turističkom-gastro rapsodijom, koja je k tome već prerasla obilježja regionalne manifestacije.

'Samo je ove godine u izmjeni, dopuni ili pripremi 37 zakona. Govorimo o krucijalnim zakonima, kao što su Zakon o šumama, Zakon o vodama, ali, prije svega, izmjene i dopune Zakona o poljoprivredi. Cijeli jedan paket reformskih zakona koji će hrvatski agrar trasirati u pravom smjeru', naveo je ministar Jakovina, no napomenuo je i kako nije zadovoljan dosadašnjim korištenjem fondova EU. Poručio je da očekuje bolju iskoristivost tih sredstava, budući da nam je u 2013. na raspolaganju milijardu i dvjesto tisuća kuna, no kako veli, nedostaje kvalitetnih programa.

Kako je istaknuo župan Jakovčić, uoči Vinistre ministar Jakovina prisustvovao je sjednici Upravnog vijeća Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, koji bi ubuduće trebao postati osnovna znanstvena baza za unapređenje istarskog agrara i turizma, za što je župan uputio javnu zahvalu Jakovini i ministru Jovanoviću.

Centralna tema ovogodišnje Vinistre je brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje, a poseban panel biti će posvećen vinskom turizmu. Osim u izvrsnim vinima, Vinistra obiluje i tradicionalnim Gourmet događanjima, u koje su uz domaće restorane, kao posebni gosti uključeni i restorani iz Kanade, Nizozemske i Slovenije.