HUP-OVA ŽESTOKA KRITIKA

'Reformi nema, suradnja s Vladom je nikakva!'

12.03.2012 u 10:30

Bionic
Reading

I dalje nema stvarnih i temeljnih reformi te nas sve dosad učinjeno neće izvući iz krize. Štoviše, neke Vladine mjere još će nas dublje gurnuti pod vodu, poruka je koja se može iščitati iz današnjeg priopćenja Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upućenog javnosti

'Ono što posebno zabrinjava je sve veća neusklađenost Vladinih mjera s jedne te mjera i aktivnosti lokalnih vlasti i poteza javnih poduzeća s druge strane, što sve skupa dodatno otežava rad poduzetnicima. U trenutku kada država smanjenjem doprinosa i nekih parafiskalnih nameta pokušava smanjiti ukupno opterećenje gospodarstvu, lokalna vlast u Zagrebu, naprimjer, odlučila je uz ostalo povećati iznos prijevoza za zaposlene. Samo tom mjerom zagrebačkim su poduzetnicima povećane obaveze za čak 309 milijuna kuna godišnje', upozoravaju iz HUP-a.

Priopćenje započinje podrškom Vladi i njezinim prvim mjerama za oporavak gospodarstva (privlačenje investicija, bolja kontrola i smanjivanje troškova), nakon čega slijedi oštra kritika.

'Dosad učinjeno nije i neće biti dovoljno za poticanje gospodarskog rasta te poboljšanje investicijske i poduzetničke klime. Upravo suprotno, neke donesene mjere djeluju protiv investicijske klime i rasta gospodarstva, poput mjera kojima se dodatno oporezuje i povećava cijena kapitala te se istovremeno njihovim retroaktivnim djelovanjem stvara dodatni rizik i pravna nesigurnost', ističu poslodavci.

Rad i kapital su u Hrvatskoj preopterećeni, radno zakonodavstvo je loše i ograničavajuće, obrazovni sustav nije usklađen s potrebama tržišta rada, pravosudni sustav je spor i neučinkovit, državna, lokalna i regionalna administracija je teško prohodna i neučinkovita. 'Sve su to ozbiljni problemi koje dosad poduzete mjere sigurno neće riješiti', poručuju iz HUP-a.

Na kraju svog priopćenja poslodavci zaključuju da je dosadašnja suradnja s vladom Zorana Milanovića 'nedovoljna i nedostatna' te da samo dijalog i bolja suradnja socijalnih partnera može dovesti do boljih i učinkovitijih mjera za izvlačenje iz krize.