POZIV EBRD-A ISTOČNOJ EUROPI

Reforme radi poticanja ulaganja u poljoprivredu

26.10.2010 u 20:17

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), agencija Ujedinjenih naroda za poljoprivredu FAO i trgovci žitaricama pozvat će ovaj tjedan istočnoeuropske vlade da hitno provedu reforme kako bi potaknule ulaganja u poljoprivredu i time otvorile neiskorišteni potencijal, priopćeno je u utorak iz EBRD-a

Očekuje se da će i sudionici radionice, koja će 28. listopada biti održana u Londonu u organizaciji EBRD-a, također konstatirati da kratkoročne zabrane izvoza žitarica i uvođenje izvoznih kvota nisu dugoročno održivo rješenje za probleme opskrbe, kakve su ovog ljeta uzrokovale nepovoljne vremenske prilike.

Takve mjere zapravo koče privatna ulaganja jer tvrtke žele biti sigurne da su njihova ulaganja sigurna a odgovarajuća regulativa predvidiva, pravedna i transparentna, upozoravaju u EBRD-u.

Govoreći uoči londonske radionice, predsjednik EBRD-a Thomas Mirow kazao je da 'zemlje poput Rusije, Ukrajine i Kazahstana imaju ogroman potencijal kao globalni dobavljači hrane, ali taj potencijal mogu iskoristiti samo unutar učinkovitog okvira koji potiče ulaganja'.

U tom je procesu ključna reforma vezana za jamčenje imovinskih prava, stoji u priopćenju EBRD-a.

Nedostatna ulaganja u istočnoeuropski poljoprivredni sektor značajna su kočnica za još značajniju ulogu te regije na svjetskom tržištu, tvrde u banci.

Tako istočna Europa s proizvedene tri tone žitarica po hektaru u Ukrajini, 2,2 tone u Rusiji i 1,1 tonom u Kazahstanu znatno zaostaje za zapadnim dijelom kontinenta gdje se u prosjeku proizvode 5,3 tone žitarica po hektaru, ističe se u priopćenju.