ODJECI POSJETA ANGELE MERKEL

'Reforma je preblaga i šminkerska riječ za ono što nama treba'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 23.08.2011 12:57
  • Objavljeno 23.08.2011 u 12:24
angela merkel, jadranka kosor

angela merkel, jadranka kosor

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

'Nužni su drastični rezovi, korjenite i duboke promjene. Tek onda se možemo nadati većim njemačkim ulaganjima', smatra Vladimir Ferdelji, predsjednik uprave zagrebačkog Elektro-Kontakta

Posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Hrvatskoj, osim političkog, imao je i snažan gospodarski predznak. Nijemci su zainteresirani za ulaganja u niz područja, ali ne, jasno je poručeno, dok se ne promijene trenutna pravila igre.

'Nijemci ne traže nikakav povlašteni status i posebne poticaje, već samo fer i transparentnu tržišnu borbu. Ukoliko napravimo iskorak u tom smjeru, prije svega pojednostavnimo administrativnu proceduru, moguće je da ovaj posjet donese i konkretne rezultate', kaže Ferdelji koji ima veliko iskustvo rada s Nijemcima jer je Elektro-Kontakt od 1992. dio njemačkog koncerna EGO.

Nijemci nas, objašnjava, doživljavaju kao neorganizirane, ali marljive ljude. Najviše im smeta naša troma birokracija.

'Kod nas, od lokalnih pa do državnih tijela, imate dojam da administracija služi sama sebi, a ne narodu. U Njemačkoj to nije slučaj. Na jednom skupu o solarnim elektranama njemački ulagači su se požalili da im u Hrvatskoj treba 2,5 godina da ishode 60-ak potrebnih dozvola. Kod njih vam za to treba jedno popodne', navodi Ferdelji.

Za njega nije rješenje reforma postojeće javne uprave jer to je za njega, kaže, 'šminkerska i preblaga riječ'.

Ako želimo pokazati ulagačima da mislimo ozbiljno, potrebni su nam korjeniti i drastični rezovi, a dobar primjer za to nam može dati Estonija. Sa 1,3 milijuna stanovnika, ta baltička zemlja, ističe Ferdelji, ima nešto više od 120 državnih službenika. Mi, s četiri milijuna, po toj računici, trebamo njih 500-tinjak.

'Nijemcima u Hrvatskoj zanimljiva su ulaganja u energetiku i infrastrukturu. Ne zaboravimo da nas čeka veliki posao osuvremenjivanja željeznice. Bez stranih investicija to neće biti moguće. Zbog toga su nam neophodne velike promjene', kaže Ferdelji koji nije uvjeren da sadašnja ekipa na vlasti to može i provesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi