zaslužni za slom

RBS američkim regulatorima plaća 5,5 milijardi dolara kazne

12.07.2017 u 18:06

Bionic
Reading

Britanska banka Royal Bank od Scotland (RBS) pristala je platiti 5,5 milijardi dolara američkom regulatoru, čime je sporazumno zaključen spor pokrenut pod optužbom o bančinoj suodgovornosti za slom tržišta drugorazrednih hipotekarnih kredita.

‘Royal Bank of Scotland se  nagodio s američkom Agencijom za financiranje stanovanja (FHFA)’, stoji u priopćenju, uz napomenu da će prema toj nagodbi američki regulator ‘povući sve tužbe protiv RBS-a.  

‘Nagodba je oštar podsjetnik na ono što se desilo banci prije financijske krize i na visoku cijenu plaćenu za globalne ambicije’, naveo je u priopćenju RBS-ov izvršni direktor Ross McEvan.

Nakon što plate 5,5 milijardi dolara odštete, RBS-u će biti vraćeno 754 milijuna dolara ‘po osnovi sporazuma s trećim stranama o osiguranju gubitaka’.

Veći dio neto iznosa odštete od 4,75 milijardi dolara već je rezerviran, napominju u banci, kojoj je britanska vlada pritekla u pomoć na vrhuncu financijske krize 2008. godine najvećim financijskim paketom na globalnoj razini.

Slom tržišta vrijednosnih papira baziranih na hipotekarnim kreditima pokrenuo je val stečajeva i kriza a potom i globalnu recesiju, u kojoj je uništeno desetak milijuna radnih mjesta širom svijeta.