vrijeme darivanja

Pitali smo velike domaće tvrtke kolike su im božićnice i kako će još nagraditi radnike

08.12.2023 u 06:05

Bionic
Reading

Prosinac je mjesec darivanja. U tom duhu, i ove godine velike kompanije obradovat će svoje zaposlenike božićnicama, darovima za djecu, a neke i dodatnim nagradama. Što su konkretno pripremili za svoje radnike, upitali smo neke od najvećih domaćih poslodavaca

Koprivnička Podravka isplatit će djelatnicima božićnicu od 200 eura. Osim toga, zaposlenici imaju pravo na dar za djecu koji iznosi 133 eura.

Podsjetimo, Uprava Podravke sa sindikatima je nedavno postigla dogovor o uvođenju novog sustava plaća, a on je na snagu stupio 1. prosinca. Zahvaljujući tome, svim radnicima osnovna plaća je povećana za 150 eura bruto.

Najveća domaća hotelska kompanija Valamar u prosincu će isplatiti brojne nagrade djelatnicima. Zaposleni cijele godine primit će 13. plaću i božićnicu u neto iznosu od 1000 eura. Sezonski djelatnici također će primiti božićnice u iznosu od 70 do 200 eura, ovisno o dužini rada u ovoj godini.

Valamarovi zaposlenici primit će i dar za djecu u iznosu od 133 eura po djetetu te poseban bon od 133 eura za kupovinu domaćih proizvoda. Uz to će svoje najbolje zaposlenike i timove nagraditi dodjelom Hrvatske turističke kartice u iznosu do 350 eura.

Ususret božićnim i novogodišnjim blagdanima trgovački lanac Lidl svojim je zaposlenicima, njih 3200, već isplatio božićnicu u iznosu od 335 eura. Umjesto dosadašnjih poklona, Lidl će za svako dijete do 15 godina dodatno uplatiti po 30 eura kako bi ih roditelji mogli sami razveseliti darom po izboru.

Iz Atlantic grupe su se pohvalili time da godinu zaključuju sa snažnim rastom prodaje u svim segmentima, što im omogućuje da za odlično poslovanje nagrade svoje radnike. Tako će njihovi zaposlenici u Hrvatskoj primiti u prosincu ukupno 700 eura neto, što sjedinjuje prigodnu isplatu za kraj godine i nagradu za iznimne rezultate. Osim toga, dobit će dar za djecu u iznosu od 132 eura.

Najveća farmaceutska kompanija Pliva, sukladno kolektivnom ugovoru, radnicima će isplatiti božićnicu od 437,99 eura.

Hrvatski Telekom (HT), osim božićnice u iznosu od 165,90 eura, svim zaposlenicima s djecom do 15 godina isplaćuje 132,72 eura. Samohranim roditeljima s djecom do 15 godina i onima s četvero i više djece isplaćuje se 398,15 eura bruto po djetetu.

Ove godine zaposlenike će kompanija nagraditi i posebnom nagradom u iznosu od 330 eura neto.

Također, svim zaposlenicima HT-a isplaćuje se dodatni neoporezivi mjesečni iznos od 132,7 eura (1000 kuna) cijele 2023., čime radnici tijekom godine dobiju maksimalan neoporezivi iznos.

Ericsson Nikola Tesla (ENT) u prosincu uoči Božića planira isplatu predujma nagrade za sve zaposlenike. 'Nagradom za sve zaposlenike potiče se zajednički doprinos svih zaposlenika u ostvarivanju kompanijskih poslovnih ciljeva te se isplaćuje u skladu s ostvarenjem planiranih ciljeva', objasnili su iz Ericssona, ne otkrivajući koliki će biti najavljeni predujam.

Dodatno, u prosincu će zaposlenici Ericssona dobiti bon u iznosu od 133 eura i drugi dio regresa u iznosu od 332 eura, a zaposlenici koji imaju djecu do 15 godina dobit će novčani dar.

Iz Spana i Adris grupe potvrdili su da će isplatiti božićnice, no o konkretnim iznosima još nije donesena službena odluka.

'Iznos božićnice određuje se u prosincu i ovisi o rezultatima poslovanja', poručili su iz Spana.

Božićnicu će dobiti i zaposlenici dviju najvećih banaka, Zagrebačke banke i PBZ-a, ali nisu nam otkrili točne iznose.

'Zagrebačka banka za svoje je zaposlenike i ove godine osigurala prigodnu isplatu božićnice, dodatnu jednokratnu isplatu te dar u naravi, a svako dijete zaposlenika do 15 godina primit će prigodni poklon', odgovorili su iz Zagrebačke banke.

Djelatnici PBZ-a će uz božićnicu dobiti poklon bon trgovačkih društava.