DOBRI SIGNALI

Rastu nove narudžbe u industriji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.04.2009 13:04
  • Objavljeno 20.04.2009 u 12:50
nafta, industrija, rafinerija

nafta, industrija, rafinerija

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Ukupni promet u hrvatskoj industriji u veljači je bio veći za 9,3 posto u usporedbi s veljačom 2008. godine, a ukupno primljene nove narudžbe bile su za jedan posto veće u usporedbi s istim lanjskim mjesecom, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS)

U usporedbi s prosječnim mjesečnim prometom u prošloj godini ukupan promet u industriji u veljači ove godine manji je za 1,3 posto, a narudžbe su u usporedbi s prosječnim mjesečnim narudžbama u prošloj godini manje za 0,4 posto.

Na godišnjoj razini ukupno primljene narudžbe bilježe rast za 1 posto, a na to je utjecao rast narudžbi kapitalnih proizvoda koje su u veljači ove u odnosu na veljaču lani veće za 41 posto.

Ostale glavne industrijske grupacije zabilježile su pad narudžbi. Tako su primljene nove narudžbe za intermedijarne proizvode manje za 9,2 posto, za trajne proizvode za široku potrošnju za 56 posto, a za netrajne proizvode za široku potrošnju 56,9 posto manje u odnosu na veljaču 2008. godine.

Prema podacima DZS-a, ukupno primljene nove narudžbe u industriji s domaćeg tržišta u veljači ove godine veće su za 18,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a narudžbe iz inozemstva za 2,8 posto.

Ukupan promet u industriji u veljači je bio 9,3 posto veći nego u veljači lani, a statistički podaci pokazuju da je ukupan promet na domaćem tržištu bio veći za 6,3 posto, a na stranom tržištu veći za 9,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda u veljači ove u usporedbi s istim mjesecom prošle godine manja je za 4,9 posto. Prodaja energije smanjena je za 21,9 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 40,4 posto.

Istovremeno, prodaja kapitalnih proizvoda povećana je za 99,1 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,8 posto.

DZS je indekse novih narudžbi i prometa u industriji počeo objavljivati prošli mjesec. To su kratkoročni pokazatelji, a iz DZS-a napominju da je riječ o vrlo kolebljivim pokazateljima jer se narudžbe primaju trenutno u jednome mjesecu i nemaju izražen kontinuitet (osim za netrajne proizvode široke potrošnje i djelomično trajne), osobito ne u slučaju narudžbi kapitalnih dobara kada je vrijednost primljenih narudžbi velika i u mjesecu u kojem se zaprimi bilježi veliki porast (brodovi, motori, transformatori, vagoni i slično), posebno u odnosu na isti mjesec prethodne godine ako ih nije bilo.

Pokazatelji novih narudžbi služe isključivo kao pokazatelj moguće buduće (očekivane) proizvodnje i zato su važni s aspekta očekivanog rasta industrijske proizvodnje i prometa (prodaje).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi