brzi oporavak

Rast industrijske proizvodnje u srpnju tri posto

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 02.09.2019 12:43
  • Objavljeno 02.09.2019 u 12:43
Industrija - ilustracija

Industrija - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Nakon razmjerno snažnog pada u lipnju (-5,6%), obujam industrijske proizvodnje u srpnju se vratio pozitivnim vrijednostima. Rast je u srpnju 2019. iznosio 3% (prema kalendarski priagođenim podacima) u odnosu na isti mjesec 2018.

U odnosu na lipanj, industrijska proizvodnja viša je 4,8%. Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama razvidno je da su uz izuzetak kapitalnih proizvoda (-15,6% u odnosu na srpanj 2018.) sve ostale industrije zabilježile rast. Promatrano prema NKD-u, uz nastavak nepovoljnog trenda kod rudarstva i vađenja (-3,9%) ostala područja zabilježila su u srpnju povećanje obujma industrijske proizvodnje.

Ohrabruje povratak najznačajnije komponente, prerađivačke industrije, u pozitivan teritorij uz godišnju stopu rasta od 3,1%. Rast obujma u prerađivačkoj industriji zabilježen je u 14 od ukupno 24 djelatnosti.

Pri tome proizvodnja tekstila bilježi negativnu stopu rasta treći uzastopni mjesec koja se u srpnju produbila na 12,4% dok se snažan rast zabilježen kod proizvodnje kemikalija i kemijskih proizvoda (+49,6%). U razdoblju od siječnja do srpnja, prema sezonski kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja zabilježila je blagi rast od 1,2%, pri čemu, najznačajnija sastavnica, prerađivačka industrija bilježi skroman rast od tek 0,8%.

Iako i u nastavku godine možemo očekivati razmjernu volatilnost kod ovog indikatora, ostajemo pri ocjeni da će obujam u 2019. zabilježiti skromnu, ali ipak pozitivnu stopu. Industrijska proizvodnja podršku može dobiti od solidne domaće potražnje, ali usporavanje hrvatskih glavnih vanjskotrgovinskih partnera te još uvijek niska konkurentnost predstavljaju uteg te ograničavaju snažniji oporavak industrije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!