RASPRAVA O BRZOM INTERNETU

Rast broadbanda od 10 posto diže BDP za 1,4 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.11.2010 11:06
  • Objavljeno 04.11.2010 u 10:44
Brzi Internet

Brzi Internet

Izvor: Corbis / Autor: Alistair Baker/Corbis

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je na web stranici javnu raspravu o prijedlogu Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2011. do 2015. godine te pozvalo zainteresirane da dostave svoja mišljenja do 3. prosinca ove godine

Strategijom se utvrđuju strateški ciljevi razvoja širokopojasnih mreža i usluga kao jedne od ključnih grana gospodarskog razvoja. Glavni cilj Strategije je stvaranje preduvjeta za ubrzani razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu i usluga za koje su potrebne velike brzine pristupa, kao temelja koji će omogućiti daljnji razvoj informacijskog društva i društva znanja, uz osiguranje dostupnosti usluga širokopojasnog pristupa pod jednakim uvjetima na cijelom području RH.

Strategija nastavlja pozitivne stečevine dosadašnjeg razvoja širokopojasnog pristupa, započetog Strategijom razvoja širokopojasnog pristupa internetu u RH do 2008, uz djelotvornu provedbu načela smanjivanja digitalnog jaza između pojedinih hrvatskih regija, kao i između Republike Hrvatske i država članica Europske unije.

Glavne vrijednosti, koje se ostvaruju provedbom Strategije, obuhvaćaju razvoj infrastrukture za pružanje javnih usluga, kao što su e-uprava, e-zdravstvo, e-obrazovanje, e-poslovanje i druge, te poticanje razvoja ruralnih područja, područja posebne državne skrbi i gospodarskih zona.

Analize pokazuju da bi od razvoja širokopojasnog pristupa od 2010. do 2019. Hrvatska mogla imati izravne koristi u vrijednosti između 2,2 i 3,2 milijarde eura. Također, procjenjuje se da 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje povećanje BDP-a za 1,38 posto, što se očituje povećanjem broja radnih mjesta u poslovima poput razvoja i održavanja mreža te povećanjem opće gospodarske aktivnosti zbog većeg korištenja elektroničkih usluga dostupnih preko širokopojasnog pristupa.

Za ostvarivanje zacrtanog cilja od najmanje milijun širokopojasnih nepokretnih priključaka do kraja 2013, uz pretpostavku da ih se najmanje 20 posto temelji na svjetlovodnoj mreži na mjestima gdje već postoji izgrađena elektronička komunikacijska infrastruktura, potrebno je ulaganje od najmanje 230 milijuna kuna.

Za dostizanje konačnog cilja od 500.000 širokopojasnih nepokretnih priključaka temeljenih na svjetlovodnoj mreži do kraja 2015, uz pretpostavku da je 200.000 kućanstava već pokriveno svjetlovodnom mrežom i da postoji izgrađena elektronička komunikacijska infrastruktura, potrebno je dodatno ulaganje od najmanje 730 milijuna kuna.

Za područja u kojima ne postoji dostatan interes za ulaganje u infrastrukturu širokopojasnog pristupa potrebno je osigurati državna poticajna sredstva te odgovarajuće administrativne kapacitete na razini države, regionalne i lokalne samouprave za pripremu i provedbu projekata na temelju kojih bi se iskoristila sredstva iz pretpristupnih fondova Europske unije i sredstva Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi