STATISTIČKI SKANDAL

Rast BDP-a napuhan zbog greške u praćenju uvoza i izvoza

bdp pad

bdp pad

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Državni zavod za statistiku danas će obznaniti procjenu BDP-a za posljednji kvartal i cijelu 2011. Nakon što je prije nekoliko dana objavio značajnu korekciju podataka o robnoj razmjeni u 2011. i preliminarna procjena rasta BDP-a od skromnih 0,2 posto bit će korigirana, i to naniže, piše Poslovni dnevnik

Državni zavod za statistiku objavio je da je došlo do pogrešnog izračuna hrvatskog izvoza, uvoza i deficita robne razmjene, što je domino efektom dovelo i do pogreške u izračunu kretanja BDP-a za 2011. Pogrešno je predstavljeno da je robni izvoz RH bio 8,8 milijardi eura (umjesto 9,6), uvoz 14,6 mlrd. (umjesto 16,3), a platni deficit 5,8 mlrd. eura (umjesto 6,7). Pokrivenost uvoza izvozom nije iznosila 60,3 posto, nego manje – 58,9 posto.

Ta korekcija vjerojatno ipak neće promijeniti predznak BDP-a, smatra Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta. No dodaje kako to ionako nije najvažniji aspekt te pogreške. Korekcija baca drukčiju sliku na kretanje lanjskog izvoza, pokazujući da Hrvatska ipak nije toliko zaostajala rastom izvoza za trendom u usporedivim zemljama, primjećuje Žarko Miljenović, glavni savjetnik guvernera HNB-a. Naime, umjesto prvotnih 1 posto rasta, ispada da je bio 9,9 posto u kunskom iskazu (u eurima +7,7 posto). S druge strane, tako povećana osnovica daje drugi ton i ovogodišnjim pokazateljima.

Epizoda s krupnom pogreškom statistike (neovisno je li izvorno nastala izvan DZS-a, u centru za obradu podataka) za Martinu Dalić, bivšu ministricu financija, 'samo je potvrda velikih problema vezanih uz kvalitetu statistike i unutarnje kontrole točnosti, obuhvata i kvalitete podataka'. Statističari moraju provjeravati konzistentnost podataka i razumjeti njihov ekonomski smisao, kaže.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Ivan Kovač odgovornost za grešku prebacuje na Carinsku upravu. 'Ne samo da nije DZS pogriješio, nego je otkrio i ispravio pogrešku. Dobivamo mjesečno jedinstvene carinske deklaracije od Carinske uprave te ih statistički obrađujemo i objavljujemo. Tehničkom pogreškom Carinske uprave u kontingentu dostavljenih podataka nedostajao je dio deklaracija', izjavio je Kovač za Večernji list.

Analizirajući skup carinskih deklaracija, u DZS-u su uočili da nedostaje jedna carinska deklaracija, vezana uz jedan brod. Prema primljenim deklaracijama, iskazan je podatak da je brod uvezen s vanjske proizvodnje, a nedostajao je podatak da je brod izvezen na vanjsku proizvodnju. U kontaktu s Carinskom upravom utvrdili su da u bazi Carinske uprave postoji izvozna deklaracija za taj brod, ali nije dostavljena DZS-u. Stručnjaci iz DZS-a ustanovili su da nedostaje dio deklaracija za prva dva-tri dana u mjesecu, i to za svaki mjesec od veljače do prosinca 2011.

Stvarni podaci bili su znatno drukčiji pa je DZS objavio ispravak. Kovač vjeruje da, s obzirom na to da nije pogriješio DZS, 'nije poljuljano povjerenje u statistiku, nego, naprotiv, naglašena je nepristranost službene statistike'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi