TRŽIŠTE KAPITALA

Rasprodaja na burzi, najveći gubitnik Končar D&ST

Bionic
Reading

Domaće tržite kapitala je u petak svjedočilo cjenovnim rasprodajama, čime se negativan sentiment sa globalnih burzi prenio na domaće tržište kapitala

Porast vjerojatnosti da Velika Britanija i EU neće postići trgovinski sporazum je potaknula rasprodaje na globalnim burzama. Indeks CROBEX je pao 1,25 posto, čime su bili izbrisani dobitci iz ostatka tjedna, te je prekinuta serija od pet uzastopnih tjedana rasta, dok je istovremeno blue-chip indeks CROBEX10 oslabio oko 1 posto. Likvidnost je porasla u odnosu na dan ranije, ali se zadržala na ionako skromnoj razini od oko 7 milijuna kuna.

Jedini milijunaš je bila povlaštena dionica Adrisa koja je na 1,3 milijuna kuna prometa upisala pad cijene od 0,8 posto. Po prometu slijedi dionica Instituta IGH koja je pala 2 posto, pri oko 860 tisuća kuna prometa, gdje je vijest o najavi prodaje trezorskih dionica nadjačala vijest o vrijednosti potpisanih ugovora u zadnja tri mjeseca. Najveći pad cijene je upisala dionica Končar D&ST sa minusom od 5,8 posto, a slijedi Optima Telekom s padom od 3,3 posto.

Na strani dobitnika izdvaja se dionica Vira sa skokom od 5,7 posto, te dionica PBZ-a koja sa 4,3 posto skoka nastavlja pozitivan sentiment nakon vijesti o odgodi glavne skupštine koja je trebala glasati o delistanju kompanije sa burze i otkupu vlastitih dionica.

Dobitnik dana: Viro +5,67% 29,80

Gubitnik dana: Končar D&ST -5,76% 1.310,00

CROBEX: -1,25% 1.743,83