buran dan u tornju

Ramljak smirio Ruse, banke nude i više kredita nego što Agrokor treba

29.05.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Nakon što je završio sastanak s potpredsjednikom Sberbanka Maksimom Poletajevim državni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak obratio se javnosti te rekao kako su Rusi, najveći pojedinačni kreditori Agrokora, umireni, no nije siguran hoće li davati nove kredite

'Bio je to vrlo otvoren i konkretan sastanak u kojem su prezentirani detalji restrukturiranja i stanja u kompaniji. Novi model financiranja je ponuđen Sberbanku. Njihov stav će se uskoro saznati i vidjet će se hoće li sudjelovati u kreditu. Pozivam ih da se pridruže klubu banaka koje će financirati Agrokor.

Nismo razgovarali o iznosima. Važno je da smo pri završetku razgovora o novom kreditu za Agrokor i uskoro možemo očekivati konkretne brojke i imena kreditora, a to su lokalne i strane banke', rekao je Ramljak te dodao da novi kredit ne ovisi o Sberbanku, ali bi on volio da ta banka bude u tom klubu.

'Sberbank nije izišao s time da traži jamstva države za kredit. Bilo bi teško odgovoriti na takav dug', rekao je.

Kao najveći kreditor, Sberbank iskazuje svoju zabrinutost i Ramljak misli da nisu imali sve informacije o tijeku restrukturiranja.

'Njima je shema kreditiranja s roll-upom (jedna kuna novog duga dozvoljava prijenos jedne kune starog duga u prvi red naplate) prihvatljiva i vidjet ćemo njihov stav, ali mislim da su sa sastanaka otišli zadovoljni. Mislim da su svi svjesni toga da je sezona u tijeku i da će rezultati kompanija biti sve bolji', rekao je Ramljak.

Zaključio je kako banke nude puno veći iznos kredita nego što mu to treba u ovom času.

  • +4
Maksim Poletajev, potpredsjednik Sberbanka, nakon sastanka u Vladi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Podsjećamo, premijer Andrej Plenković i predstavnici ruskog Sberbanka u ponedjeljak su se na sastanku u Vladi složili da im je zajednički cilj osigurati održivo i uspješno poslovanje Agrokora kao preduvjeta za očuvanje radnih mjesta i u konačnici naplatu potraživanja svih vjerovnika.

Premijer Plenković i Poletajev razgovarali su o situaciji u Agrokoru i o tijeku procesa izvanredne uprave.

Prvi zamjenik predsjednika Uprave ruskog Sberbanka Maksim Poletajev u ponedjeljak je pri izlasku iz Vlade kazao da bi se trebalo naći rješenje oko Agrokora te da će nastavak financiranja koncerna ovisiti o 'razini suradnje'.

Maksim Poletajev, potpredsjednik Sberbanka, stigao je na sastanak u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek