DUGOVI DESET PUTA VEĆI OD KAPITALA

Rafinerija nafte u Brodu pred stečajem

Bionic
Reading

'Sistem poslovanja, vlasničkih odnosa i prelijevanja novca u takozvane sestrinske firme konceptualno je isti i u slučaju Birača i Rafinerije Brod, koja je u vlasništvu ruske kompanije Njeftengazinkor. Kada se usto u vidu ima činjenica da je visina duga brodske Rafinerije premašila vrijednost kapitala, onda se može pretpostaviti da bi i kraj priče o Rafineriji mogao biti sličan onom u Biraču', izjavio je, za Agenciju Anadolija, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić

Brodska rafinerija, prema dostupnim podacima, bilježi višemilijunske gubitke na koje se nadovezuju i ogromna dugovanja prema budžetu RS-a. Na osnovu revizorskih izvještaja vidi se da je samo u 2012. godini gubitak premašio 52 milijuna konvertibilnih maraka (KM), a kratkoročne obaveze su od obrtne imovine veće za 417 milijuna KM.

Tome treba dodati i podatak o akumuliranom gubitku od 450 milijuna KM, dok je cjelokupni kapital Rafinerije procijenjen na 100 milijuna maraka.

U izjavi za Agenciju Anadolija portparol Rafinerije nafte Brod Rade Vidaković je kazao da su 'neutemeljena mišljenja o mogućnosti stečaja u toj kompaniji'.

'Razvoj naftne industrije skup je i složen proces. Usto, BiH ima malo tržište, a u Rafineriju je do sada uloženo 200 milijuna eura, ali treba još mnogo investirati kako bi se osigurala tržišna konkurencija', rekao je Vidaković.

Dodao je da su 2011. i 2012. bile 'izuzetno teške godine za rafinerijski biznis u Europi te je 90 posto rafinerija poslovalo s gubitkom zbog smanjenja tržišta'.

'Da bismo bili profitabilni i povećali proizvodnju svijetlih derivata, mi ćemo nastaviti i dalje investirati u proizvodne pogone. Zato je neprihvatljivo da nas se usporedi s Biračem. Mi radnicima isplaćujemo plaće, redovito izmirujemo tekuće obaveze, a dug o kojem se govori naslijedili smo kupovinom Rafinerije. S vladom RS-a smo potpisali protokol o reprogamu tih dugova kako bismo oslobodili kapital za investicije', izjavio je Vidaković i istakao da Rafinerija od RS-a nije dobila ni jednu marku subvencija, ali nije pojasnio kako su se početni gubici sa 90 milijuna KM učetverostručili.

Ministar energetike i industrije RS-a Željko Kovačević navedene financijske pokazatelje naziva 'malim problemima u Rafineriji Brod'. 'To za vlasnike nije opterećenje, oni nastavljaju investiranje u RS', rekao je Kovačević.

Čavić pak ističe da je skeptičan o pitanju budućnosti brodske Rafinerije, upozoravajući na dugovanja i gubitke te kompanije 'koji se mjere stotinama milijuna maraka'.

'Ako je dug veći od kapitala, onda čista ekonomska računica otvara pitanje može li takva kompanija preživjeti', podvukao je Čavić.

Ekonomska analitičarka i bivša ministrica financija RS-a Svetlana Cenić kazala je da 'zbog financijske situacije u kojoj se nalazi, Rafinerija, shodno zakonima RS-a, ispunjava sve uvjete za stečaj'.

Cenić je stoga, u izjavi za Agenciju Anadolija, konstatirala da je stanje u 'Rafineriji Brod danas gore nego prije njene privatizacije'.

'Dug je premašio vrijednost kapitala, ali nitko ne otvara to pitanje. Nitko se ne pita što nije u redu s poslovanjem Rafinerije i kada će biti ispunjena dugovanja prema budžetu RS-a. Nitko ne postavlja pitanje kada će proizvodnja biti uspostavljena u skladu sa standardima Europske unije kako bi se konačno stalo ukraj nedopuštenom zagađivanju životne okoline', naglasila je Cenić.

Dodala je da se 'konačno mora objelodaniti i vlasnička struktura te kompanije, odnosno utvrditi tko je taj koji, uz Njeftengazinkor, ima 40 posto vlasničkog udjela; tko je vlasnik ostalih 60 posto kapitala'.

Ono što zabrinjava, zaključuje Cenić, jest činjenica što će se dogoditi otvori li se stečaj u Rafineriji Brod: 'Prije privatizacije dugovi Rafinerije sanirani su preko poreznih obveznika RS-a, a bojim se da bi se takav scenarij mogao ponoviti', zaključila je Cenić.