NEISPLATA PLAĆA

Radnici Varteksa obustavili proizvodnju

02.07.2013 u 10:54

Bionic
Reading

Petstotinjak radnika Varteksa obustavilo je proizvodnju i izašlo ispred pogone zbog neisplate plaća. Velikoj većini plaće nisu isplaćene za travanj, svibanj i lipanj, a manjem dijelu, među kojem je i uprava, i za ožujka

Varteks, kako je rekao predsjednik Uprave Zoran Košćec, danas uspijeva kako tako održavati tekuće poslovanje, ali je problem 'rupa' od nekoliko mjeseci koja je nastala prije pokretanja predstečajne nagodbe.

'Ne znam što bih vam mogao novog reći. Ljudi traže plaće, odnosno informacije kada će biti isplaćene zaostale plaće jer im nije jednostavno ovako živjeti. Nažalost, sve se otegnulo jer smo jedni od prvih koji prolazi kroz predstečajnu nagodbu i ima jako puno opreza. Sada se svi skupa moramo još malo strpjeti jer je u završnoj fazi. Istina, nakon lipanjskog ročišta na kojem su vjerovnici podržali izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja očekivali smo svi, kako zaposlenici, tako i uprava, da će se stvari brže odvijati. Međutim, neke stvari još nemamo do kraja gotove, a i procedure zakonski traju dulje, tako da je tek za 11. srpnja sazvano je ročište na varaždinskom Trgovačkom sudu radi sklapanja predstečajne nagodbe koja je izglasovana na ročištu održavanom 4 lipnja u Zagrebu', rekao je Košćec pred pogonom.

Nakon prihvaćanja predstečajne nagodbe, kako je dodao, krenut će isplata zaostalih plaća prema dinamici koja će biti moguća.

'Razgovarali smo puno oko programa restrukturiranja i predstečajnoj nagodbi čiji je sastavni dio kreditna linija koja bi nam omogućila stabilizaciju poslovanja, kako u proizvodnom, tako i u komercijalnom dijelu, te isplatu zaostalih plaća u cijelosti. Kreditnu liniju od 10 milijuna eura očekujemo nakon sklapanja predstečajne nagodbe i to prije nego što to rješenje postane pravomoćno. Naime, ne vidimo nikakve potrebe čekati pravomoćnost jer ne vidimo ništa što bi moglo srušiti nagodbu', naglašava predsjednik Uprave Varteksa.