DEBLOKIRAN RAČUN

Radnici Varteksa nastavili proizvodnju

Bionic
Reading

Račun Varteksa nakon nekoliko dana blokade odblokiran je u utorak ujutro nakon sastanka Zorana Košćeca predsjednika Uprave Varteksa i Franje Lukovića predsjednika Uprave Zabe. Zaba je naime par dana ranije blokirala račun Varteksa jer je pustila na naplatu ukupna, još nedospjela potraživanja.

'U trenutačnoj, vrlo složenoj gospodarskoj situaciji jednostrani potezi mogu ugroziti poslovanje svake kompanije. Vjerujemo da je ipak riječ o tehničkom nesporazumu', komentirali su informaciju o blokadi iz Uprave Varteksa u ponedjeljak posljepodne.

U međuvremenu, u utorak ujutro radnici Varteksa obustavili su proizvodnju nakon što su doznali da je tvrtka u blokadi. Traže sastanak s Upravom i hitne informacije o stanju u kompaniji.

Nakon što se radnicima obratio predsjedik Uprave Zoran Košćec, koji je objasnio da je račun odblokiran prouzvodnja je nastavljena.

Radnici su tražili cjelovitu informaciju o tome kamo vodi zatvaranje pojedinih proizvodnih dijelova kompanije, među kojima je zadnja predionica češljane pređe koja prestaje s radom do kraja godine. Zbog toga, kao i zatvaranja još jednog pogona, dok kraja godine još će bez posla ostati stotinjak zaposlenika Varteksa, pa će kompanija iduću godinu dočekati s oko 2.700 zaposlenika, dok je u ovu godinu ušla sa 3.100.

Usprkos zatvaranja pojedinih pogona u Varaždinu, kao i ranije u Novom Marofu i Ivancu, troškovi poslovanja nisu osjetnije smanjeni, dok su prihodi osjetno pali, zbog čega je prvih devet mjeseci Varteks poslovalo s gubitkom od 38,2 milijuna kuna. Gotovo isto toliki iznos protekli je tjedan na naplatu poslala Zagrebačka banka, što su u Varteksu protumačili 'tehničkim nesporazumom' koji će se pokušati danas riješiti.