teška situacija

Radnice Orljave i dalje od Nijemaca i države traže otpremnine, na nišanu im je i poznati glumac Gerard Butler

18.05.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Sedamdesetak bivših radnica Orljave okupilo se jučer u 11 sati ispred Orljavinog dućana u Požegi. Radnice se pred dućanom okupljaju od prosinca 2021. i s tom aktivnosti će nastaviti sve dok se ne izbore za otpremnine koje im Vlada i njemački brand Olymp duguju.

Okupljanje organizira Novi sindikat, u suradnji sa Sindikatom tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske. Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, obavijestio je radnice da se nastavlja zajednička kampanja za isplatu otpremnina Novog sindikata i međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji.

Podsjetimo, radnice Orljave proizvodile su luksuzne košulje za Olymp više od 50 godina. Olymp je čak 2019. proslavio 50. godišnjicu suradnje, a samo godinu dana poslije, s početkom pandemije koronavirusa, počeli su otkazivati narudžbe dok nisu u potpunosti odustali od proizvodnje.

Orljavu je to odvelo u stečaj, a u srpnju prošle godine 172 radnice dobile su otkaz. Novi sindikat odgovornima smatra Olymp, kao glavnog naručitelja s kojim je Orljava čak imala ugovor o ekskluzivnosti, po kojemu nije smjela raditi s nikim drugim, i Vladu RH kao vlasnika tvornice. Svaka radnica Orljave ima pravo otpremninu u iznosu 8 bruto plaća, od kojih tri otpremnine plaća Agencija za osiguranje radničkih tražbina.

Sveukupno, radi se o iznosu nešto manjem od 500.000 eura. Na jučerašnjoj akciji najavljeno je da međunarodna kampanja ide dalje – trenutna meta je glumac Gerard Butler, koji reklamira Olympove košulje. Aktivisti Clean Clothes kampanje od njega traže da iskoristi svoj utjecaj i zatraži od Olympa da prihvati odgovornost prema radnicama. Također, radnice su najavile da će uskoro doći u Zagreb, na Markov trg – budući da Vlada do sada nije odgovorila ni na jedno pismo Novog sindikata i da nema reakcije po pitanju otpremnina, smatraju da im imaju puno toga za reći.